hu
 
Szombat, 2022. Szeptember 24.

Nyolcadszor pulzál Sepsiszentgyörgy

2022.09.19

Október 13-16. között szervezik a pulzArt kortárs művészeti fesztivált

Nyolcadik alkalommal szerveznek pulzArt kortárs művészeti fesztivált október 13. és 16. között Sepsiszentgyörgyön, melynek idei kiadása a reinvent, az újraértelmezés címszó köré épül. A rendezvény programját közös sajtótájékoztató keretében ismertette Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Knop Ildikó, a fesztivál főszervezője és Erdei Anita, a Kónya Ádám Művelődési Ház helyettes vezetője.

Az esemény egységében tekint a kortárs művészetekre, újfajta találkozásoknak biztosít teret és nemcsak a városnak, hanem az egész régiónak hiányzott, hiszen legutóbb 2019-ben szervezték meg. Idén öt fesztivált tartottunk a városban, a pulzArt az évadzáró hatodik fesztiválja lesz a városnak, amely megszólítja az aktív művészetkedvelő közösséget, amelynek kevés dedikált találkozási lehetősége volt ebben az évben – hangsúlyozta Vargha Fruzsina alpolgármester.

Idén is színes a programkínálata a fesztiválnak, Sepsiszentgyörgyre többek között brit, francia, német, belga, magyar, horvát és iráni művészek, előadók és alkotások is érkeznek, széles közönséget szólítva meg a gyerekektől egészen a szakmai közösségekig.

Érezhető a hatása a két év szünetnek, az idő teret adott annak, hogy átgondoljuk és újraértelmezzük önmagunkat mint fesztivál és mint emberek is, próbálunk jóleső érzést hozni a közönségnek. Az idei fesztivál címszava a reinvent, az újraértelmezés, amely keretet biztosít az ehhez hasonló gondolkodásnak, mi ehhez kerestünk a nemzetközi színtérről alkotásokat, amelyek újfajta megközelítésben értelmezik a saját műfajukat” – emelte ki Knop Ildikó programkoordinátor.

pulzene

A fesztivált Fazer, egy müncheni jazz-zenekar nyitja, a zárókoncerten pedig a Noya Rao, egy brit elektronikus soul  zenét játszó együttes lép fel. A zenei programokat kiegészítik az esti elektronikus élő produkciók, amelyeknek a Zamat kávézó lesz a helyszíne. Franciaországból érkezik Hugo Kant, Horvátországból pedig Egoless live act, de helyi előadók is fellépnek. 

köztér

A hagyományokhoz híven a fesztivál a város közterein is jelen lesz, a belvárosban egy fal- és egy aszfaltfestésre is sor kerül: új mintákkal díszítik a Csipike óvoda homlokzatát, az Erzsébet park bejáratánál pedig aszfaltrajz várja majd az arra járókat. Egy nagyszabású fényinstallációval is készülnek, sötétedés után a központ interaktív játszótérré válik, ahol lehet majd kísérletezni a különböző látványelemekkel.

irodalom

Az idei kiadás irodalmi meghívottai magyarországi és romániai szerzők: Szvoren Edina író a közönségtalálkozó mellett iskolai osztályokat is fog látogatni, itt lesz Jászberényi Sándor író, haditudósító, de Vasile Ernu íróval is lesz lehetőség találkozni.

színház

A színházi élményt gyerekeknek és felnőtteknek szóló bábelőadások és előadások egyaránt garantálják. A Spaced és a gyerekeknek is szóló Beached című félórás mikroelőadásokon például tíz személy vehet részt, amelyek a brit Strangeface Theatre Company előadásában több alkalommal lesznek műsoron. Az After All Springville című darab pedig Miet Warlop belga művész egy önmagát újraértelmező előadása, amely egy nevetségesen abszurd, de nagyon is valóságos társadalom mindennapjait dolgozza fel.

műhelyek

Az idei fesztiválon négy műhelyfoglalkozás nyújt tudást és élményt mindazoknak, akik aktívan bekapcsolódnak. Míg a színházi szakmai közeget célzó Worbla Mask Making Workshop keretében maszkok készülnek, addig a többi műhely közösségi szempontból közelíti meg a reinvent témát és kísérletezésre, újrahasznosításra hívja a közönséget. A reInvent Symbols textilműhelyen Jánosi Ágnes Anikó ruhatervező vezetésével különböző len alapú textilekre nyomtatnak szimbólumokat linómetszetek segítségével. A Lego Challenge – kreatív Lego-műhelyre a Young Engineers Afterschool vezetésével kicsiket és nagyokat is egyaránt várnak, hogy lego elemekből készítsenek különböző tárgyakat. A Reborn plastic műhelyen pedig művészeti alkotások születnek a helyben újrahasznosított műanyagból. 

Az előadásokra a jegyértékesítés szeptember 26-tól, hétfőtől indul a Városi Jegyirodában, illetve online a www.eventim.ro oldalon. A fesztiválra október 2-ig ezen a linken várják az önkéntesek jelentkezését.

A pulzArt kortárs művészeti fesztivál idén egy hármas társulásban: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Kónya Ádám Művelődési Ház, valamint a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében valósul meg.

Folyamatban van a belső városmag építése Sepsiszentgyörgyön
2022.09.21

Az új sétálóövezet több kis térből és sétányból áll majd, és jövő tavaszra készül el

Nyolcadszor pulzál Sepsiszentgyörgy
2022.09.19

Október 13-16. között szervezik a pulzArt kortárs művészeti fesztivált

29 arany- és gyémántlakodalmas párt köszöntenek az idősek világnapján
2022.09.16

Az 50 vagy 60 éves házassági évfordulójukat ünneplő sepsiszentgyörgyi házaspárok köszöntésére idén október 1-jén kerül sor

Új készségfejlesztő módszertan a sepsiszentgyörgyi iskolások számára
2022.09.14

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának támogatásával új oktatási program indul, amely a tanulók egyéni képességeit, készségeit és érzelmi intelligenciáját hivatott fejleszteni

Szeptember 17-én, szombaton autómentes napot tartanak Sepsiszentgyörgyön 
2022.09.14

Szeptember 17-én, szombaton az Európai Mobilitási Hét keretében Sepsiszentgyörgyön bizonyos órákban 5 utcát zárnak le a közúti forgalom elől miközben a lakosok kezdeményezésére sport- vagy közösségi rendezvényeket szerveznek.