hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Nosztalgia gyermekváros az Erzsébet parkban, az Ifjúság bázisa a dohánygyárban

2023.03.28

Nosztalgia gyermekvárost építenek az idei Szent György Napok utolsó három napjára az Erzsébet parkba: nem lesz sem telefon, sem táblagép, sem semmiféle technikai kütyü, lesz viszont pecsételőkártya-gyűjtés, kötélhúzás, célbadobó, számháború és egyéb „régimódi” játék – hangzott el a Szent György Napok szervezőinek keddi sajtóértekezletén. Az Ifjúsági Irodában Dáncsuj Annamária és Gáspár Anna-Mária ismertette a gyermekváros terveit, Vargha Fruzsina az Ifjúság bázisáról beszélt, Czimbalmos-Kozma Csaba a vásárral kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze, Erdély András pedig a jegyeladás helyzetét részletezte.

The Base, az Ifjúság bázisa, ez lesz az új neve a korábbi Ifjúsági Udvarnak, amely változatlan helyszínen, az egykori Dohánygyár tágas udvarán kap helyet  - mondta el Vargha Fruzsina, a bázis „parancsnoka”. Hozzátette: tavaly azt tapasztalták, hogy túlságosan „szervezet centrikusra” sikerült az esemény, ezért egy városszintű felhívást tettek közzé , hogy bárki részt vehessen a szervezésben, ha tagja valamilyen egyesületnek, ha nem. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint továbbra is az a cél, hogy ötvözzék a kellemest a hasznossal: a szórakozás mellett tanulási, fejlődési lehetőségeket is teremtsenek, és bejelentette azt is, hogy több pályázatot hirdetnek Kovászna megyei fiataloknak. 

- Lesz egy képzőművészeti pályázat, ahol a jelentkezők festményeit, szobrait állítjuk ki, de lesz fotópályázat, amelyben a beérkezett legjobb képekből állítunk  össze egy kiállítást, és lesz  vers/slam/dalszöveg pályázat is, ahova verseket, slam- és dalszövegeket várunk. A színpadon helyi, kezdő együttesek és lemezlovasok produkcióját követhetjük, Adj hangot tehetségednek! címszó alatt, de természetesen fellépnek már befutottnak tekinthető háromszéki és erdélyi zenekarok is - mondta Vargha Fruzsina.

A korábbi hagyományok mentén lesz sportzóna (kosárlabda, teqball, csocsó, asztalitenisz, tollaslabda, slackline), chill zone (a lazító muzsikát az iskolarádiók szolgáltatják), kézműves- és gyermekfoglalkozások, előadótér. 

Az előadótérben olyan témákkal foglalkoznak mint a cyberbullying, önismeret, a párkapcsolat, vagy, hogy hogyan lehet utazni, világot látni minimális költségekkel. 

A gyermekvárost a Máltai szeretetszolgálat és a cserkészek „működtetik” és három közeli, de némiképpen elkülönülő helyszínen épül fel: a Szent József plébániatemplom melletti köröndön lesz a Régi idők helyszín, a Retro piknik 2.0-t a tó, a csillag és a gomba által közrezárt területen rendezik be, és foglalkozásokat szerveznek a parknak a Tega-sétányra keresztelt felső sétányán is. 

- Az a cél, hogy  a városünnepen részt vevő, 12 évnél kisebb gyerekeknek minőségi szórakoztatást nyújtsunk, természetesen ingyenesen - fogalmazta meg Dáncsuj Annamária.

A gyermekváros programfelelőse kifejtette: a Régi idők helyszínen beöltözött drámatagozatos diákok várnak a gyerekekre, akik nagyapáik gyerekkorában használt játékokkal szórakozhatnak. Lesz hagyományos fajáték, almahalászat, zsákbanugrás, összekötött lábbal futás, gólyaláb, kötélhúzás, célbadobó, akadálypálya, és szerveznek társadalmilag érzékenyítő játékok is (Jogom van, speciális akadálypálya, stb.).

Ugyanitt szervezik a Szent György lovag rajzpályázatot óvodásoknak és kisiskolásoknak (ezeket  digitális formában április 16-áig kell beküldeni), lesz családi zenés torna és óriás kifestő is.  

Három jurtában kisebb létszámú, csendesebb foglalkozásokat tartanak: hordozós klub, mesemondás, mondókázó, ringató, hangszersimogató, bábelőadás, agyagozás, nemezelés és itt működik majd a „sárkánykutató intézet” is.

Gáspár Anna-Mária elmondta: szombat délelőtt, a tó körül, otthonról hozott plédekkel várják a családos kosaras piknikre érkező, lehetőleg a 60-as évek divatja szerint öltözött résztvevőket. Itt is retro játékok lesznek: gumizás, pitykő, kidobós, fajátékok, kincskeresés, konzervdoboz ledobás, számháború, élő sakk és élő malom, aszfaltrajz, XOXO, és ereszkedni lehet tiroli csúszdán is.

A Tega (felső) sétányon kap helyet a kutyasimogató, népszerűsítik a kutya örökbefogadást, és szelektív szemétgyűjtő játékra hívják a gyerekeket.

Czimbalmos Csaba elmondta: a kézműves vásárra az elmúlt hétvégén lejárt a jelentkezési határidő.

- Van, miből válogatni bőven: 239-en kézműves nevezett be Erdélyből és Magyarországról, folyamatban van az elbírálás - mondta a vásárt szervező városmenedzser.

Hozzátette: közélelmezésre április 3-áig lehet jelentkezni, zárt borítékos versenytárgyaláson, két kategóriában. Vannak a helyben készített termékeket (kürtőskalács, palacsinta, lángos, pattogatott vagy főtt kukorica, fagylalt, kávé, stb.) előállítók, ők a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati, Tájékoztatási és Iktató Irodájában tehetik le az ajánlataikat. A másik csoport az egyéb, hagyományos módon készített, közvetlenül a termelő által forgalmazott, de nem helyben készült élelmiszerek kategóriája, ezek a termelők a Tega Rt. székhelyén jelentkezhetnek. A vásárban való résztvevők névsorát jelentkezési sorrendben jegyzik. A helyek száma korlátozott. 

A kézműves vásár a Gróf Mikó Imre utcában lesz, a lacikonyhák a Lábasház és az egykori Bodok szálló elé telepednek ki, a borudvar a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán kap helyet, a street-food autói a színház előtt parkolnak majd.

Elhangzott: vannak még jegyek a nyitókoncertre, a My Landre, a zenés stand-up-ra, a Mozsikácska lemezbemutató koncertre, és a színházi workshopra is lehet még iratkozni. Ez utóbbira a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a  jelentkezési űrlapot a honlapon kell kitölteni, határidő április 16.

A szervezők emlékeztettek: jegyeket online az Eventim.ro honlapon, illetve személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1.) lehet vásárolni, amely minden hétköznap reggel 8-kor nyit, és hétfőn és szerdán 16, kedden és csütörtökön 18, pénteken pedig 15 óráig tart nyitva. Kedvezményes belépőkre a tanulók, a nyugdíjasok és a nagycsaládosok jogosultak. Ez utóbbi jegyeket csak személyesen lehet kiváltani, a megfelelő igazolvány bemutatásával.

Önkéntesnek április 2-áig lehet jelentkezni, és továbbra is várják a felajánlásokat a „nosztalgia tombolára”, amelynek nyereményei – akár egykor – „megfogható és elvihető” tárgyakból állnak.

Folyamatosan frissül az esemény honlapjawww.szentgyorgynapok.ro, újabb nosztalgia felvételek jelennek meg Facebookon és részleteket lehet megtudni városnapok Instagram és Tik-Tok oldaláról is. 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.