hu
 
Vasárnap, 2024. Május 19.

Oszmán-török textíliák a fejedelemkori Erdélyben a források és a tárgyi emlékek tükrében

2011.06.27

A Székely Nemzeti Múzeum szeretettel meghívja 2011. június 28-án, (kedd), 18 órára dr. PÁSZTOR EMESE művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum Textil- és Viseletgyűjtemény vezetőjének Oszmán-török textíliák a fejedelemkori Erdélyben a források és a tárgyi emlékek tükrében című előadására, a Bartók Terembe.

A 16-17. századi magyar nyelvű források (hozomány- és hagyatéki leltárak, kincstári jegyzékek, naplók, levelezések stb.) tanúsága szerint számos oszmán-török eredetű textilféle volt használatos a fejedelemségkori Erdélyben és a Magyar Királyság területén. Míg Erdélybe az értékes török portékák elsősorban kereskedelem, diplomáciai ajándékozás vagy megrendelés útján kerültek, a Magyar Királyság főnemeseinek tulajdonában lévő török munkák leggyakrabban hadizsákmányból, a jómódú török rabok által fizetett hadisarcból, hozományból vagy örökségből származtak. A hódoltság kori török textíliák (szövetek, viseletek, lakástextíliák, lóöltözetek stb.) kutatásában az erdélyi magyar nyelvű források szerepe nélkülözhetetlen. A gyűjteményekben fennmaradt török textilfélék jelentős részéről csak az említett korabeli leírásokból tudhatjuk meg, hogyan nevezték egykor, milyen értéket képviseltek, hol és milyen módon használták az erdélyi és a magyar otthonokban.

Az előadás a forrásadatok és a tárgyi emlékek összevetésével kívánja bemutatni az Erdélyben egykor használatos oszmán-török textíliák jellegzetes típusait, köztük olyan, ma már nem közismert textilféléket, mint a patyolat, kutink, bagazia, muhar, majc, jancsika, skófiumos cafrag, kecse, velence, dufla skárlát szőnyegek stb.

Forrás: Székely Nemzeti Múzeum

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.