hu
 
Hétfő, 2024. Július 29.

Oszmán-török textíliák a fejedelemkori Erdélyben a források és a tárgyi emlékek tükrében

2011.06.27

A Székely Nemzeti Múzeum szeretettel meghívja 2011. június 28-án, (kedd), 18 órára dr. PÁSZTOR EMESE művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum Textil- és Viseletgyűjtemény vezetőjének Oszmán-török textíliák a fejedelemkori Erdélyben a források és a tárgyi emlékek tükrében című előadására, a Bartók Terembe.

A 16-17. századi magyar nyelvű források (hozomány- és hagyatéki leltárak, kincstári jegyzékek, naplók, levelezések stb.) tanúsága szerint számos oszmán-török eredetű textilféle volt használatos a fejedelemségkori Erdélyben és a Magyar Királyság területén. Míg Erdélybe az értékes török portékák elsősorban kereskedelem, diplomáciai ajándékozás vagy megrendelés útján kerültek, a Magyar Királyság főnemeseinek tulajdonában lévő török munkák leggyakrabban hadizsákmányból, a jómódú török rabok által fizetett hadisarcból, hozományból vagy örökségből származtak. A hódoltság kori török textíliák (szövetek, viseletek, lakástextíliák, lóöltözetek stb.) kutatásában az erdélyi magyar nyelvű források szerepe nélkülözhetetlen. A gyűjteményekben fennmaradt török textilfélék jelentős részéről csak az említett korabeli leírásokból tudhatjuk meg, hogyan nevezték egykor, milyen értéket képviseltek, hol és milyen módon használták az erdélyi és a magyar otthonokban.

Az előadás a forrásadatok és a tárgyi emlékek összevetésével kívánja bemutatni az Erdélyben egykor használatos oszmán-török textíliák jellegzetes típusait, köztük olyan, ma már nem közismert textilféléket, mint a patyolat, kutink, bagazia, muhar, majc, jancsika, skófiumos cafrag, kecse, velence, dufla skárlát szőnyegek stb.

Forrás: Székely Nemzeti Múzeum

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.