hu
 
Vasárnap, 2024. Május 05.

A tulajdonjogért tárgyalnak

2011.06.17

Nem lesz több lövöldözés a katonaság gyakorlóterén


Megtörni látszik a jég a sepsiszentgyörgyi lőtér ügyében, és az eddigi elzárkózás után az elmúlt hetekben a hadsereg megtette az első lépést, amely nyomán a megyeszékhely lakosságának nem kell a lőgyakorlatok okozta kellemetlenségek miatt aggódnia. A hosszú ideje húzódó ügy fejleményeiről Antal Árpád András polgármestert kérdeztük.

– Az elmúlt két hétben néhány változás állt be a megyeszékhelyi lőtérrel kapcsolatosan. Melyek ezek?

– Megközelítőleg két héttel ezelőtt a hadsereg helyi parancsnoka küldött egy átiratot az önkormányzatnak, amelyben jelezte, hogy mindenféle tevékenységet beszüntetnek a sepsiszentgyörgyi lőtéren. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a terület feletti tulajdonjog problémáját nem oldja meg, mindössze annyit jelent, hogy a város lakosságát ezután a lőgyakorlatok nem fogják zavarni. Az említett dokumentum kézhezvétele után a hadügyminisztériumtól is érkezett egy átirat, amelyben közölték, hogy szeretnének tárgyalni a lőtér elköltöztetéséről. Jelenleg azt várjuk, hogy létrejöjjön a találkozó a szaktárca képviselőivel, hogy meg tudjuk vizsgálni, hová lehet a lőteret áttelepíteni. Némi gondot okoz, hogy Sepsiszentgyörgy közigazgatási területén nem találtunk olyan területet, ahová át lehetne helyezni. Már tárgyaltunk a környékbeli községek vezetőivel annak érdekében, hogy próbáljunk találni egy megfelelő helyszínt. Azt már most elmondhatom, hogy valószínűleg anyagi költségekkel is jár majd az önkormányzatnak a helyzet rendezése, hiszen a hadsereg képviselői azt szeretnék, hogy mi képezzünk ki számukra egy másik lőteret.

– Amennyiben a város tulajdonába kerül a terület, milyen elképzelés létezik annak további sorsát illetően?

– Több ötlet, elképzelés is megfogalmazódott. Elsősorban az egyházakkal szeretnénk rendezni a temető bővítésével kapcsolatos, már megfogalmazott igényeket. Ez persze csak egy kis részét érinti a területnek. Ami a fennmaradó, elég jelentős nagyságú földet illeti, bár több ötlet is körvonalazódott, nem akarunk nagyon előreszaladni, mert egyelőre még nem látjuk a történet végét. Az elképzelések között szerepel egy szabadidős központ vagy egy rehabilitációs központ kialakítása, de figyelembe véve, hogy egy nagy kiterjedésű területről van szó, sok más célra fel lehetne használni.

– Már több alkalommal szó esett arról, hogy a hadsereg tevékenysége, illetve az, hogy több területet, ingatlant „uralnak” a városban, többek között a fejlesztéseket is gátolja. Hogyan látja, a többi, a hadsereg által birtokolt ingatlan esetében tárgyalási alapot jelenthet-e, ha a lőtér ügyét sikerül végleg megoldani?


– Nos, a lőtér ügyének megoldása csak egyike azoknak a lépéseknek, amelyek nyomán rendeződhet a hadsereg és a lakosság viszonya Sepsiszentgyörgyön. A költöztetéssel egyébként megoldódna a lőtér körüli biztonsági övezet okozta probléma is, hiszen ez valóban akadályozza a fejlesztéseket, de a többi ingatlant illetően nem szándékom előreszaladni.

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással