hu
 
Vasárnap, 2024. Április 28.

Kimozdulás a holtpontról

2011.04.22

Kétéves egyeztetés után megszületett a végső megegyezés Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala és a Rara Avis Madárvédő Egyesület között a megyeszékhelyi, Erzsébet parkban időszakosan tartózkodó varjak és csókák ügyében. Az új elképzelésről Antal Árpád András polgármester és Kelemen László, az egyesület elnöke számoltak be csütörtökön.

Tavaly és tavalyelőtt is felvette a kapcsolatot az egyesület egy magyarországi vállalattal, a Polisounder Kft.-vel, amely madárriasztásra szakosodott, hogy közösen találjanak megoldást a márciusban és szeptemberben a központi parkot ellepő csókák és szarkák ellen, amelyek nem csak hangjukkal zavarják a lakosságot, de a zöldövezeteket sem lehet tisztán tartani miattuk – mondta el Kelemen László elnök. Ugyanő beszámolt arról is, hogy a vállalat által ajánlott műszaki berendezés összesen 14 ezer euróba került volna, viszont időközben kiderült, hogy nehézségek akadtak a céggel, mert ők nem voltak felkészülve arra, hogy pont ezt a két fajta madarat kell majd elriasztani. Többek között a madarak megközelítőleg húszezres száma is meglepetés volt számunkra – tette hozzá a Rara Avis elnöke.

\"\"
Erzsébet park

Annak ellenére, hogy az egyesület felkérte őket, adják kölcsön a berendezést, végül visszaléptek, mivel nem tudták garantálni, hogy megfelelő eredménnyel fog működni. A vállalat visszalépését követően az egyesület felkereste Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalát, és megszületett az egyezség, amelynek értelmében a szervezet saját humánerőforrásaival oldja meg a problémát, míg a szükséges fény- és hangriasztó- berendezés – gyakorlatilag a teljes projekt – finanszírozását az önkormányzat biztosítja, ahogyan ez történt volna a másik esetben is. Kelemen elmondása szerint mindez 4500 euróba kerül, és 15 személy végzi majd a riasztást, mozgó csapatokban. A mobilitásnak egyébként egy olyan előnye is van, hogy nem csak a parkban tudják majd végezni ezt a tevékenységet, amennyiben a madarak a lakónegyedekbe távoznának a riasztás nyomán.

Nagyon lényeges még, hogy egy folyamatos akcióról van szó, mert az egyesületnek volt már hasonló kezdeményezése, ami, mint kiderült, nem volt elegendő.

„Sepsiszentgyörgy önkormányzata végig részt vett a vállalattal való egyeztetésben, illetve az új terv támogatását is felvállalja, többek között anyagi szempontból is, viszont szeretnénk felszólítani a lakosságot, hogy legyen partner ebben az ügyben is, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy megoldódjon” – erősítette meg az elhangzottakat Antal Árpád András polgármester.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.