hu
 
Péntek, 2024. Május 10.

Elkezdődtek a munkálatok a Mihai Viteazul téren

2011.04.08

Célegyenesbe került a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul tér korszerűsítése, miután a hét elején a munkálatokra kiírt versenytárgyalást elnyerő bukaresti Garden Center vállalat nekifogott a tér rendezésének. A korszerűsítést két sepsiszentgyörgyi alvállalkozóval végzi a cég, és ha minden a terv szerint halad, idén esély van a munkálatok befejezésére is.

Amint az a napokban megfigyelhető volt, a munkások nekiláttak a szobortól jobbra található lépcsőfeljáró feltöréséhez, ami gyakorlatilag a terep előkészítését jelenti, azt követi az alapozás – tájékoztattak a polgármesteri hivatal illetékesei. Elmondásuk szerint a vállalkozó arra is ígéretet tett, hogy a szobor körüli részen, ahol az alap már az előző időszakban elkészült, elhelyezi a tervben szereplő fekete gránitlapokat.

– Elsődleges célunk az volt, hogy barátságossá tegyük a teret, ezért egy különleges szökőkút is helyet kap majd, illetve sok zöldövezet, bicikliút, továbbá a kismamák közlekedését elősegítő rész is ki lesz képezve – mondta el lapunknak Antal Árpád András polgármester. Az elöljáró hozzátette, hogy elegendő pénzt sikerült szerezni a korszerűsítésre, és annak érdekében, hogy a munkálatok megfelelően haladjanak, a kivitelezési szerződést is úgy kötötték meg a vállalkozóval, hogy hosszabb kifizetési határidőket szabtak. Ezzel azt lehet elérni, hogy amennyiben a vállalkozó jó ütemben halad, akkor ne legyen fennakadás, ha a kifizetések, a külső támogatások lehívása körüli eljárás miatt némileg csúsznának is.
 

\"\"
Fotó: Henning János

Antal Árpád András szerint a jelen állás alapján esély van arra, hogy idén teljesen megújuljon a tér, viszont a realista forgatókönyv szerint erre jövő évig várni kell. Ami a finanszírozást illeti, egyrészt pályázati pénz is rendelkezésre áll – a Környezetvédelmi Alapból ugyanis 750 ezer lejt nyert a város erre a célra –, továbbá a Turisztikai és Fejlesztési Minisztérium 600 ezer lejt utalt ki még a tavaly, és idénre újabb összeget ígért. A város pedig összesen 400 ezer lejt áldoz a saját forrásaiból erre a munkálatra.

„Már a 2008-as választási kampányban elmondtam, hogy nem szándékom elpolitizálni a város központjában található tér ügyét, és az a feltett célom, hogy az rendben legyen, és mindenki magáénak érezze” – ismételte meg közismert álláspontját a kérdéssel kapcsolatosan a városvezető.

A tér felújítása egyébként közel 3,98 millió lejbe kerül, amire még rájön a 24%-os áfa. A szerződésben foglaltak értelmében pedig legtöbb 28 hónap alatt kell elkészülnie.

\"\"
Fotó: Henning János

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya