hu
 
Hétfő, 2024. Május 20.

Március 15, tegnap és ma

2011.03.11

Talán még emlékeznek arra, amikor a ’90-es években ezüstös színben villogó bombázók repültek március 15-én az ünneplő Háromszék fölött. Talán nem feledték még el, hogy a rendőrség környékén sorban álltak a személyszállító teherautók, az autóbuszok, különféle hegyen túli megyék rendszámaival, s százasával „importálták” erre a napra a rendfenntartó, de esetünkben akkor még megtorló erőket. Féltek.

A hatalom nagyon félt, mert ha egy nemzet önérzetébe, szabadságába beletaposnak, akkor az akár robbanni is tud. Erre felkészültek, bennünk meg nőtt folyamatosan a megvetés, no meg a buzdítás, hogy csak azért is megmutatjuk! Csak azért is vállaljuk a szabadon ünneplést, mert jogunk van hozzá.

Akkor még hőstettnek számított egy magyar zászló meglobogtatása vagy kitűzése is. Akkor még sok ezrek ünnepeltek a megyeszékhelyen. Azóta változott a világ, pedig a szabadság kell, mint kenyér az éhezőnek, hiánya fáj, s ezt el kell mondanunk évről-évre. S ha elmaradozunk ünnepeinkről, eleve ezt a tényt hazudtoljuk meg – éppen mi. Pedig minden évben valami újjal indítják útjára az ünnepet a szervezők. Ezúttal egyedi színfolt lesz 15 órától a Bodok szálló előtti téren a monumentális méretű Erdélyi Körkép Sepsiszentgyörgyön való felavatása, amelyet a lengyelországi Tarnów város és Veszprém megye önkormányzata bocsátott rendelkezésünkre, s melyet szeptemberig lehet megtekinteni. Meggyőződésünk, hogy az 51 méter hosszú és 3,5 méter magas műalkotás másolata igazi vonzerővel fog bírni.

Az immár hagyományos koszorúzások Sepsiszentgyörgy és a csatolt települések emlékhelyein 9-14 óra között zajlanak, 15,30-tól a központi Erzsébet park Szabadságharc-emlékművénél. A megemlékező ünnepség 16 órakor kezdődik a Tamási Áron Színház előtti téren a 11. Székely Huszárezred és az uzoni huszárok bevonulásával. A forradalmi hangulatot ezúttal is a rétyi Kováts András Fúvószenekar és a városi egyesített kórusok biztosítják Kelemen Antal karnagy vezényletével, fellép a Százlábú ifjúsági néptáncegyüttes. A rendezvény szónokai Antal Árpád András polgármester és az EMI által szervezett ifjúsági szónokverseny győztese. Verset mond Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. A rendezvény lelkészi áldással és a két himnusz elhangzásával zárul.

Boldog ünnepet kívánunk!


Gazda Zoltán

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.