hu
 
Vasárnap, 2024. Július 28.

Igazi értéket közvetít a könyvkelengye program

2010.12.10

Múlt hónap végéig több száz kismama vette át azt a csomagot, amelyet a Bod Péter Megyei Könyvtárnak és Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának Könyvkelengye elnevezésű, közös programja keretében a 2010. április 20-a után világra jött sepsiszentgyörgyi újszülöttek, illetve szüleik kapnak ajándékba. A csomag gyermekkönyveket, olvasással kapcsolatos tájékoztatót és a baba nevére kiállított könyvtári belépőt tartalmaz.

A Könyvkelengye-program fő célja felhívni a figyelmet arra, hogy milyen remek szórakozás lehet az egész család számára a jó és igényes gyermekkönyvek lapozgatása, olvasása, miközben a gyermek észrevétlenül fejlődik olvasóvá, könyvszerető emberré. Részleteire lebontva a program a következőképpen írható le: egyrészt az olvasásra nevelést szolgálja a szervezett oktatásba való bekerülés előtti korban. Ugyanakkor erősíti zsenge kortól a könyv iránti érdeklődést, emellett szorgalmazza az értelmes és kellemes szülő-gyermek együttlétet, és érdekeltté teszi a szülőt és távlatilag a gyermeket is a könyvtár szolgáltatásai és mai szerepe iránt.
 

\"\"
Könyvkelengye - Szent György Napok 2010 - Fotó: Karda Zenkő


A könyvtár által összeállított csomag tökéletes eszköz ennek a célnak az eléréséhez, hiszen gazdag „nyersanyagot” biztosít. Példaként említhető itt a Cirkusz című kisméretű, karton lapozó, amellyel hathónapos kor után már játszhatnak a kisbabák, nézegethető, lapozgatható, valamint a Cirókamaróka, mondókák, versek játékok kicsiknek című mondókás könyv, amely a szülőknek nyújt segítséget. Utóbbi már csak azért is nagyon fontos, mivel gyakran dúdolunk, játékos ritmusokkal próbáljuk meghittebbé varázsolni a kisbabával való együttlétet. Az említetteken kívül József Attila Altató című verse lapozó formában, Gyöngyösi Adrienn varázslatos rajzaival is része a csomagnak. Ez az egy év körüli kisbabáknak már jó móka, mert ebben a korban imádják az ismétlődő verseket, a rímet, refrént. A mesés hangulatú rajzokat is szívesen nézegetik a kemény kartonból készült, „elnyűhetetlen” kiskönyvben.

Legalább ennyire hasznos még Marék Veronika Boribon-sorozatának valamelyik darabja. Kevés szöveget, sok képet tartalmaznak ezek a könyvek. A mesék a kisgyerek mindennapjaiból ismert helyzetekről szólnak, amelyekkel könnyű azonosulni.

Végül a csomag Könyvkalauz kicsiknek és nagyoknak címmel a könyvtár munkatársai által összeállított tájékoztató füzetet is tartalmaz, amely ötleteket és javaslatokat fogalmaz meg, hogy mit tehet a szülő már az első években azért, hogy a későbbiekben gyermeke jó olvasóvá váljon, az iskolában sikeres tanuló legyen. A csomag átvehető a megyei könyvtárban a szülő személyi igazolványával és a baba születési bizonyítványával.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.