hu
 

Modern balneáris központ készül

2010.11.12

Átalakult a Sugásfürdő megújulását célzó pályázat

Több módosítás után végleges formát kapott, és átkerült a támogathatók közé a Sugásfürdő korszerűsítésére vonatkozó pályázat. A nagymérvű beruházás, a Borvíz útja projekt megvalósításaival egyetemben, igazi modern balneáris központtá alakíthatja a szebb napokat is megélt, egykor felkapott üdülőtelepet, tudtuk meg Sztakics Évától, Sepsiszentgyörgy alpolgármesterétől.

– Milyen új fejleményekről lehet beszámolni Sugásfürdő korszerűsítése terén?

– Sugásfürdő korszerűsítése érdekében két pályázatot készítettünk elő és nyújtottunk be a Regionális Operatív Programhoz. Ezek közül az egyik jövedelemgeneráló beruházásokra vonatkozott, míg a másik nem. Időközben ezeket a pályázatokat visszavettük, ugyanis lehetőség nyílt egy olyan kormánytámogatásra, amelyből meg tudtuk valósítani a két sípályát. Utóbbiakat tehát a jövedelemgeneráló pályázatból ki kellett vennünk. Időközben az önkormányzat megvásárolta a mofetta, a melegfürdő és a vendéglő épületét, és ezekre is elkészültek a kivitelezési tervek. Gyakorlatilag azt tettük, hogy az eredeti két pályázatból egy lett, amely magába foglalja az említett ingatlanok felújítását, átalakítását is. Ami némileg rossz, hogy a tevékenységek mind jövedelemgenerálók, így a kiírás szerint a támogatás legtöbb ötven százalékos lehet, tehát a beruházás értékének a felét az önkormányzatnak kell állnia.

– Mit foglal magába ez a végső pályázat?

– A pályázatba a következő épületeket, ingatlanokat – amelyeknek a felújítását tervezzük – foglaltuk bele: a mofettát, a szabadtéri medencét – amely esetében napelemekkel a víz fűtését is meg akarjuk oldani –, egy új teniszpályát, minigolf-pályát és extrémsport-pályát, amelyek az egykori állatkert területén kapnak majd helyet. Emellett a már megvásárolt melegfürdő épületének földszintjén meghagyjuk az eredeti fürdőket, természetesen korszerűsítve, míg az első emeleten modern balneáris kezelőközpontot alakítunk ki. A vendéglő épülete szerepel a pályázatban, de nem támogatható a felújítása, ezért szabadidős tevékenységek számára fogjuk átalakítani.
 

\"\"
Fotó: Vargyasi Levente


– A változások nyomán hogyan alakult a pályázat értéke, mennyi pénzbe is kerül ez az egész?

– A módosítások nyomán a pályázat összértéke 6 477 467 lej, amiből 2 350 856 lejt tesz ki a lehívható támogatás, illetve ehhez még hozzájön az egymilliós összeget kevéssel meghaladó hozzáadott értékadó (áfa), és így jön ki a már említett ötven százalék. Amint az a számokból is kiderül, az önkormányzatnak is elég jelentős összeggel kell majd hozzájárulnia.

– Mikorra várható a finanszírozási szerződés aláírása, lesznek-e források az önrészre, illetve mikor indulhat be a beruházás?

– A pályázat most került át a várólistáról a támogathatók lajstromára, november 15-ig kell elküldenünk a megvalósíthatósági tanulmányokat, és a tapasztalat szerint olyan 3-4 hónapos ellenőrzés következik, tehát várhatóan a tavasz folyamán sor kerülhet a szerződés aláírására. A pályázatba foglaltakat három év alatt kell megvalósítani, így gondolom, az önkormányzatnak lesz lehetősége előteremteni a szükséges önrészre a pénzt.


Nagy Demeter István
 

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással