hu
 
Vasárnap, 2024. Július 28.

Védekezés Nyugat-nílusi vírus által okozott fertőzés ellen

2010.09.01

A Cantacuzino Intézet által végzett vizsgálatok igazolják, hogy Románia területén is megjelent a Nyugat-nílusi vírus. Augusztus  folyamán több környező országban jelentettek hasonló eseteket, így Görögországban, Oroszországban – főképpen a Fekete Tenger partvidéke körül és más európai országokban is. A román Egészségügyi Minisztérium intézkedéseket hozott a vírus elterjedésének megakadályozása érdekében.

Éppen ezért felhívja a lakosság figyelmet az óvintézkedések betartásának a fontosságára. Emberek esetében a fertőzés általában sajátos tünetek nélkül, lázas betegségként zajlik le (a legtöbben nem is tudnak róla, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket produkál).


Tünetei:

  • láz
  • fejfájás
  • izomgyengeség
  • hányás
  • emlékezetkiesés
  • izületi- és izomfájdalmak


A vírus hordozói főképp a madarak, az ember pedig szúnyogcsípés útján fertőződhet meg.

Esetleges szúnyogcsípés után 3-7 napra a fent említett tünetek közül valamelyiket észleli, akkor sürgősen forduljon a családorvosához vagy menjen el a legközelebbi orvosi rendelőbe vagy kórházba.


Védekezés:

  • szúnyogirtással
  • az állóvizek befedésével vagy leengedésével (ez azért igen fontos, mert az esőzések után számos pocsolya maradt, ahol a következő 7-10 nap során szúnyogok milliói kelhetnek ki)
  • rovarirtó szerek és védőruházat használatával a fertőzött területeken
  • hosszú ujjú pulóverek és nadrágok használatával




További információk:


Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság
520023, Sepsiszentgyörgy, Gödri Ferenc utca 12. szám
Egészségügyi Nevelés Iroda

Tel.: 0267 351398
E-mail: dsp@dspcovasna.ro
Honlap: www.dspcovasna.ro

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.