hu
 
Péntek, 2024. Május 17.

Most a várakozáson a sor

2010.06.25

Elkészült és célba is jutott az Európai Ifúsági Főváros pályázat

Benyújtotta Sepsiszentgyörgy európai ifúsági fővárosi címére írt pályázatát egy kilenc fiatalból álló, lelkes csapat. Mint ismeretes, Sepsiszentgyörgy 2013-ban szeretne Európa Ifúsági Fővárosa lenni, a munkacsoport öt hónapja dolgozik a pályázaton, amihez a polgármesteri hivatal is csatlakozott, többek között a jogi személyiséget biztosítva a pályázáshoz.

Veres Tímea, a projekt koordinátora elmondta, a kilenc emberből, aki a részletes pályázati projektet összeállította, négy teljesen önkéntes alapon dolgozott, olyannyira, hogy ők maguk jelentkeztek, ami bizonyítja, a szentgyörgyiek szeretik városukat, és lelkesen dolgoznak az érdekes tervek megvalósítása érdekében. A pályázatot június 22-én este nyújtották be az ebben az ügyben illetékes hatósághoz.

Veres Tímea, Nagy Tünde és Pál Katalin Kinga decemberben fedezte fel az Európa Ifjúsági Fővárosa 2013- ra szóló kiírást, és neki is láttak a tervezésnek. Január közepén keresték meg Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, ugyanis a pályázatot az önkormányzatnak kell leadnia. A pályázat összesen 27 projektből áll össze, ezek a kultúra, sport, ifjúság, környezetvédelem, ifjúságpolitika területeit célozzák, illetve egy, a hatóság által kiírt projekt.



A pályázatkészítők három külön munkacsoportra oszlottak, külön-külön foglalkoztak például a költségvetéssel és a kommunikációs tervvel. A pályázat költségvetése ez idő szerint másfélmillió euró. Az Európai Ifjúsági Fórum nem ad pénzbeli támogatást, de a városi önkormányzat anyagilag is hozzájárul, ezentúl számítanak vállalkozókra, esetleg központi támogatásra, és civil szervezetekkel közösen is szeretnének pénzalapokért pályázni. Amennyiben a pályázat pozitív elbírálásban részesül, akkor a pénzalapok megteremtésére két év áll rendelkezésre.

Az még nem ismeretes, hogy mely európai településekkel versenyez Sepsiszentgyörgy az ifjúsági főváros címért. Idén egy százhúszezer lakosú portugál város, Braga a cím tulajdonosa, előző években viszont Rotterdam és Torinó nagyvárosok nyerték el a címet. Az első forduló eredményeit, melyből kiderül, kik maradnak versenyben, július 14-én teszik közzé, de a szervezők információ szerint Romániából nincsen más pályázó.

A bevett szokás szerint általában három település kerül be a végső válogatóba, remélhetőleg ennek egyike Sepsiszentgyörgy lesz. A kezdeményezők némi büszekeséggel mondták el, hogy bár nem tudják, kik a versenytársak, viszont egyedül ők jelentkeztek be a Facebook közösségi oldalon, és eddig már több mint ezer „barátjuk”, azaz támogatójuk van. A végső eredményre egyébként ősszel lehet számítani, amennyiben az első akadályt sikerrel veszi a pályázat.

 
Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.

Hároméves évfordulóját ünnepli a Lábbusz program
2024.05.15

A születésnapot pénteken ünneplik a Főtéren, ahol nyereményekkel és meglepetésekkel várják a gyerekeket és az önkénteseket

Ötödik kiadását ünnepli a FLOW Fesztivál
2024.05.14

Hét táncprodukció, egy workshop bemutató, közönségtalálkozók és záró parti színesíti az M Studio szervezésében, immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált.

Sepsiszentgyörgyön is áthalad a Csíksomlyó Expressz
2024.05.09

Köszöntsük együtt a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonat utasait!

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.