hu
 
Vasárnap, 2024. Július 28.

Gazdasági válság kontra becsületesség

2010.06.16
Antal Árpád András polgármester kezdeményezésére a vállalkozás-támogató program keretén belül tartottak előadást hétfőn este a Vállalkozói Inkubátorházban. Az előadás célját a pénzügyi válság hátterének és lehetséges kifutási idejének megvilágítása, illetve konkrét gyakorlati javaslatok megfogalmazása képezte a vállalkozói szféra számára.  

Dr. Geréb László (főiskolai docens, Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, Székelyudvarhely) a pénzügyi válság mögött húzódó morális válság jelentőségére hívta fel a figyelmet. Meglátásában korunk pénzügyi válsága valójában a szabályozás és a felügyelet válsága, amely az emberekben hiányzó önkorlátozásból fakad. Többek közt a morális tartás hiánya miatt jutott ebbe a helyzetbe a világ. Az értékek átrendeződése – a morális értékeket felváltotta a siker és a nyereség imperatívusza – álhelyzetet teremtett, melyben a gazdasági növekedés látszat volt csupán. A fogyasztói társadalom diktálta előírások mértéktelenségre ösztönözték az embereket. Sikeres lenni minél rövidebb időn belül, szebb és nagyobb házba költözni, gyorsabb és jobb autót vásárolni – ezek a késztetések oda vezetettek, hogy keresletünket előre 10-20 évre elköltöttük. A fogyasztói társadalom légvára összedőlt, mivel nem reális alapokra, vagyis nem a keresletre épült, hanem a hitelekre – a megtakarított pénzalap elfogyott, vagy igazából nem is létezett. Az emberek elköltötték azt a pénzt, amellyel tulajdonképpen nem rendelkeztek.

A mértéktelenségre alapuló eltorzult gondolkodás szociális válságot eredményezett, melyet a pénzügyi és reálgazdasági válság előzött meg, tehát a pénzügyi intézetek és a vállalkozások csődje. Jelen pillanatban Dr. Geréb László szakértő szerint az emberek csődjét éljük. Meghökkentő számadatokkal kell szembenéznünk, a világ mindössze 10%-a haszonélvező, 10%-a nullába jön ki, míg a többi 80 % kamatot fizet.

Dr. Geréb László a megoldást a becsületesség státusának visszaállításában látja, tehát egy fegyelmezett és mértékletes életvitelben.

Az előadás további részében Dr. Ambrus Tibor (főiskolai docens, Budapest; nemzetközi gazdasági tréner) fogalmazott meg gyakorlati megoldásokat a krízishelyzet kezelésére, majd kötetlen beszélgetésre került sor az előadók és jelenlévők között.


Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.