hu
 
Kedd, 2024. Április 30.

„A szív és lélek dolga a kettős állampolgárság”

2010.05.21
Antal Árpád András polgármester üdvözölte a magyar kormány azon kezdeményezését, hogy megadja a külhoni magyaroknak a magyar állampolgárságot.

„Természetesen én magam is fogom igényelni a magyar állampolgárságot” – jelentette ki a városvezető, újságírói kérdésre válaszolva. Az előljáró kifejtette, hogy az erdélyi magyarok számára a kettős állampolgárság elsősorban szimbolikus, ugyanakkor kiemelkedő fontossággal bír, mert azt jelenti számunkra, hogy a magyar kormány felelősséget érez, és cselekszik a határon túli magyarokért.
Antal véleménye szerint pragmatikus vonatkozásai is vannak a kettős állampolgárságnak az erdélyi magyarokra nézve. Ez a státus egyben azt is jelenti majd, hogy olyan országokba is utazhatunk, ahová a román állampolgároknak egyelőre vízum kell, például az Egyesült Államokba, de azt is, hogy olyan európai országokban vállalhatnak törvényesen munkát, melyek nem nyitották meg munkaerőpiacukat a román állampolgárok előtt. ,





Az a tény, hogy Romániában senki sem ugrott neki a kettős állampolgárság kérdésének, azt mutatja, hogy tisztában vannak azzal, hogy szimbolikus lépésről van szó, amelyet Románia is megtett a Moldova köztársaságbeli románokkal szemben. „Magyarország esetében is ugyanarról beszélünk, mint Románia és a moldáviai románok kettős állampolgársága esetében. Örvendetes, hogy ezúttal nem lett cirkusz a dologból. Népszavazás és különféle kampányok nélkül döntött a Magyar Országgyűlés erről a kérdésről” – jelentette ki Antal. Újságírói kérdésre válaszolva, mely szerint az előnyök miatt hirtelen sok lesz a magyar, a városvezető tréfásan úgy értékelte: részéről minél több lehet.


Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással