hu
 
Vasárnap, 2024. Július 28.

„A szív és lélek dolga a kettős állampolgárság”

2010.05.21
Antal Árpád András polgármester üdvözölte a magyar kormány azon kezdeményezését, hogy megadja a külhoni magyaroknak a magyar állampolgárságot.

„Természetesen én magam is fogom igényelni a magyar állampolgárságot” – jelentette ki a városvezető, újságírói kérdésre válaszolva. Az előljáró kifejtette, hogy az erdélyi magyarok számára a kettős állampolgárság elsősorban szimbolikus, ugyanakkor kiemelkedő fontossággal bír, mert azt jelenti számunkra, hogy a magyar kormány felelősséget érez, és cselekszik a határon túli magyarokért.
Antal véleménye szerint pragmatikus vonatkozásai is vannak a kettős állampolgárságnak az erdélyi magyarokra nézve. Ez a státus egyben azt is jelenti majd, hogy olyan országokba is utazhatunk, ahová a román állampolgároknak egyelőre vízum kell, például az Egyesült Államokba, de azt is, hogy olyan európai országokban vállalhatnak törvényesen munkát, melyek nem nyitották meg munkaerőpiacukat a román állampolgárok előtt. ,





Az a tény, hogy Romániában senki sem ugrott neki a kettős állampolgárság kérdésének, azt mutatja, hogy tisztában vannak azzal, hogy szimbolikus lépésről van szó, amelyet Románia is megtett a Moldova köztársaságbeli románokkal szemben. „Magyarország esetében is ugyanarról beszélünk, mint Románia és a moldáviai románok kettős állampolgársága esetében. Örvendetes, hogy ezúttal nem lett cirkusz a dologból. Népszavazás és különféle kampányok nélkül döntött a Magyar Országgyűlés erről a kérdésről” – jelentette ki Antal. Újságírói kérdésre válaszolva, mely szerint az előnyök miatt hirtelen sok lesz a magyar, a városvezető tréfásan úgy értékelte: részéről minél több lehet.


Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.