hu
 
Kedd, 2024. Április 30.

Vállalkozóbarát Sepsiszentgyörgy

2010.05.17
Beruházás-ösztönző csomagot készít elő az önkormányzat

A válság hatásai a megyeközpontban is jócskán érezhetőek, ezek leküzdésére Antal Árpád-András polgármester jelenleg egy határozattervezeten dolgozik, amellyel a városban megtelepedő beruházóknak szeretne kedvezménycsomagot biztosítani. Ezzel a lépéssel többek között a tervezett ipari park „feltöltése” is esélyesebb lenne.

A jelenlegi törvények értelmében az önkormányzatnak lehetősége nyílik arra, hogy a beruházások ösztönzése végett az ingatlan- és területadóból kedvezményt biztosítson a vállalkozóknak. Ennek érdekében a következő hetekben a Verseny Hivatallal, az ASIMCOV vállalkozó szövetséggel, valamint a Kereskedelmi és Iparkamara vezetőségével egyeztet Antal Árpád arról, hogy a városháza milyen előnyöket biztosíthat a munkahelyteremtő befektetőknek. Antal csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy „a jelenlegi törvénykezés szerint a terület- és ingatlanadóból engedhetünk el bizonyos százalékot, amellyel ösztönözhetjük a vállalkozókat, hogy itt fejlesszenek, nálunk végezzenek beruházásokat. Bár Sepsiszentgyörgyön alacsonyabb, 4,8 százalékos a munkanélküliség aránya a Kovászna megyei 12 százalékhoz képest, az elemzők szerint a következő évtizedben inkább növekvő tendencia várható ezen a területen.Éppen ezért az önkormányzatnak mindent meg kell tennie, hogy befektetőket vonzzon a városba”.

Magyarázatképpen hozzátette, a tevékenység típusa (termelés, szolgáltatás, kereskedelem), a befektetés mértéke és az újonnan teremtett munkahelyek száma szerint sorolnák be a kedvezmény mértékét is. „Egy 15 millió eurós beruházás esetén, amely termelő tevékenységet végez és több mint 200 munkahelyet biztosít, az ingatlan- és területadó esetében 80 százalékos kedvezményt adnánk. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne csak az újonnan létesített vállalatok részesüljenek az ösztönző csomagban, hanem a már működő vállalkozások is, amennyiben fejlesztenek, bővítenek és új munkahelyeket teremtenek”.

A határozattervezetet a júniusi tanácsülésen szeretné előterjeszteni a polgármester, és reményei szerint már január elsejétől életbe léphetnek előírásai. A város vezetője ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a szépmezői ipari park kialakítására leadott uniós pályázat, információjuk szerint, várhatóan nyertes lesz, így előreláthatóan a létesítmény elkészültére az esetleges beruházók részesülhetnek is a kedvezményből.


Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással