hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Zöldenergia Sepsiszentgyörgyön

2010.05.10
Naperőmű létrehozását tervezi a megyeszékhely önkormányzata

Múlt pénteken, azaz április 30-án nyújtotta be Sepsiszentgyörgy önkormányzata azt a pályázatot, amely elektromos energiát előállító naperőmű létrehozásáról szól. A fotovoltaikus erőmű a tervek szerint 34 közintézmény áramellátását és a közvilágításhoz szükséges fogyasztást biztosíthatná.

A pályázat összértéke 45,5 millió lej, amelyből az Európai Unió, a Gazdasági versenyképesség növelése nevű operatív program révén, 98 százalékot finanszíroz, így a megyeközpontnak csak a két százalékos önrészt kell előteremtenie. „Az Előpatak felé vezető úton, egy domboldalon hoznánk létre ezt a fotovoltaikus parkot, 4,4 hektáron. Ha a pályázatot nyertesnek bírálják el, a szerződés megkötésétől számítva húsz hónap alatt kell megépíteni a létesítményt. Az így termelt energiát bevezetnénk a rendszerbe, így gyakorlatilag az intézményeink és a közvilágítás által elhasznált elektromos energia és a megtermelt áram közötti különbséget kellene csak kifizetnünk, amely jelentős költségmegtakarítással járna” – számolt be a pályázat előnyeiről Sztakics Éva alpolgármester, aki a marosvásárhelyi Eurotop Consulting pályázatíró céggel közösen készítette elő a dokumentációt.

A helyi tanács április 29-i soros ülésén fogadta el a pályázati dokumentációt. A tervek szerint a naperőmű évi fenntartási költsége hatvan ezer euróba kerülne a városnak, ugyanakkor egy tucat embernek biztosítana munkalehetőséget.

Információink szerint Erdélyben ez az egyetlen ilyen jellegű pályázat, a kiírás határideje április végén lejárt. Az Európai Unió támogatja a megújuló erőforrások felhasználását, a zöldenergia használatát. Az ilyen technológiák bevezetése átlagon felüli költséggel jár, a befektetés megtérülési ideje is hosszabb, azonban az unió támogatási rendszerének köszönhetően Sepsiszentgyörgy is megújuló energiaforráshoz juthat.


Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.