hu
 
Vasárnap, 2024. Szeptember 01.

Gondozni kell a zöldövezeteket

2010.04.09
Tisztább és környezetbarát Sepsiszentgyörgyöt!

A több mint százhatvan sepsiszentgyörgyi lakástulajdonosi- társulásnak a fele választotta a Tega Rt. szolgáltatásait a tömbháznegyedek zöldövezeteinek gondozására. A fennmaradók közül 36 társulás vállalta, hogy maguk gondozzák a tömbházak körüli zöldövezeteket, míg 34 lakószövetség semmilyen válaszra nem méltatta az önkormányzatot, illetve olyan is volt, hogy jelentkeztek, de aztán nem kötöttek szerződést.

A helyzetet Antal Árpád András polgármester és Tóth B. Csaba, a Tega Rt. igazgatója ismertette csütörtökön. Elmondásuk szerint az elkövetkező időszakban elkezdődik a „hanyag” lakótársulások bírságolása. Ennek megfelelően azokat a tulajdonostársulásokat, amelyek nem jelentkeztek a megadott határidőig, 1000 lejes pénzbírsággal sújtják, a zöldövezet karbantartását pedig elvégzi a Tega Rt., de már felárral számlázza szolgáltatásait. „Sepsiszentgyörgyön a zöldövezetek a szükségeshez képest kisebbek, és sajnos, eddig a legtöbb esetben a senki földjének számítottak. Nagyon kevés az a lakószövetség, amely szakszerűen és rendszeresen gondozta azokat, ezek mindenképpen dicséretet érdemelnek. Fontos ez a kezdeményezés, mert így a város ráveheti az összes lakószövetséget, hogy figyeljenek oda a zöldövezetekre” – hangsúlyozta Tóth B. Csaba igazgató.

\"\"
Fotó: Karda Zenkő

A helyi önkormányzat kezdeményezésének célja egyébként az, hogy felhívják a figyelmet a zöldövezetek gondozásának fontosságára, hiszen amíg a fű, virágok és bokrok helyett sáros, elhanyagolt területek vannak a tömbházak körül, addig nem lehet megszabadulni a mindent ellepő portól sem. „A polgármesteri hivatal figyelemmel követi a zöldövezetek karbantartását, a legszebben kialakított területeket bemutatjuk és megjutalmazzuk. Célunk az, hogy minél szebb és gondozottabb legyen a város” – emelte ki Antal Árpád András polgármester.

Mint ismeretes, a városi tanács előzőleg úgy döntött: a lakók választhatnak, hogy a Tega Rt.-re bízzák a zöldövezetek karbantartását, és a céggel kötnek szerződést, vagy a lakástulajdonosok gondoskodnak a tömbházak körüli zöldövezetről; ebben az esetben az önkormányzattal kell szerződniük. A szerződésben kötelezettségként szerepel a kertészeti szakmunka – a fák gondozása, virágok, bokrok ültetése és nyesése, fű és élősövények nyírása – és a járdák takarítása is.

A pontos tájékoztatás érdekében a hivatal honlapján, a www.sepsiszentgyorgyinfo.ro oldalon hamarosan elérhető lesz azoknak a lakástulajdonosi társulásoknak a listája, amelyek szerződést kötöttek az önkormányzattal vagy a Tega Rt.-vel.
Rengetegen használják az új kerékpárkölcsönző rendszert  Sepsiszentgyörgyön
2024.08.30

Az első hetek tapasztalatai és válaszok a felmerülő kérdésekre

Egyiptomi fesztivál szerepléssel kezdi el a 20. évadát az M Studio
2024.08.29

Fesztivál szereplésekkel nyitja az új évadot az M Studio, két új bemutatót terveznek, folytatják a Beyond Front@: Bridging Periphery Kreatív Európa projekt programjait, elindítják a Contemporary Resilience: Reinventing Dance in Ukraine három éves nemzetközi projektet, majd a társulat fennállásának 20. évfordulóját ünneplő eseménysorozattal zárják a 2024/2025-ös évadot.

Aktívan. Itthon. Székelyföldön – Sepsiszentgyörgyön debütál az egészséges életmódot népszerűsítő konferencia
2024.08.28

Az aktív és egészséges életmódra inspiráló, annak számos aspektusát bemutató Aktív Székelyföld Konferenciára kerül sor 2024. szeptember 21-én Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi Arénában. 

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi közönségszavazása
2024.08.26

Kezdetét vette az idei Com’ON Sepsi közönségszavazása, amely során Sepsiszentgyörgy lakói dönthetnek arról, hogy melyik helyi kezdeményezések valósuljanak meg az őszi hónapokban.

Évadnyitó próbakezdéssel a Tamási Áron Színházban
2024.08.22

Kezdetét vette az új színházi évad a Tamási Áron Színházban. Az augusztus 20-án, kedden tartott évadnyitó társulati gyűlésen Pál-Ferenczi Gyöngyi igazgató röviden összefoglalta a 2024/2025-ös évad terveit, másnap pedig máris elkezdődtek Shakespeare A vihar című darabjának próbái Bodó Viktor rendező irányításával.