hu
 
Szombat, 2024. Június 01.

Gondozni kell a zöldövezeteket

2010.04.09
Tisztább és környezetbarát Sepsiszentgyörgyöt!

A több mint százhatvan sepsiszentgyörgyi lakástulajdonosi- társulásnak a fele választotta a Tega Rt. szolgáltatásait a tömbháznegyedek zöldövezeteinek gondozására. A fennmaradók közül 36 társulás vállalta, hogy maguk gondozzák a tömbházak körüli zöldövezeteket, míg 34 lakószövetség semmilyen válaszra nem méltatta az önkormányzatot, illetve olyan is volt, hogy jelentkeztek, de aztán nem kötöttek szerződést.

A helyzetet Antal Árpád András polgármester és Tóth B. Csaba, a Tega Rt. igazgatója ismertette csütörtökön. Elmondásuk szerint az elkövetkező időszakban elkezdődik a „hanyag” lakótársulások bírságolása. Ennek megfelelően azokat a tulajdonostársulásokat, amelyek nem jelentkeztek a megadott határidőig, 1000 lejes pénzbírsággal sújtják, a zöldövezet karbantartását pedig elvégzi a Tega Rt., de már felárral számlázza szolgáltatásait. „Sepsiszentgyörgyön a zöldövezetek a szükségeshez képest kisebbek, és sajnos, eddig a legtöbb esetben a senki földjének számítottak. Nagyon kevés az a lakószövetség, amely szakszerűen és rendszeresen gondozta azokat, ezek mindenképpen dicséretet érdemelnek. Fontos ez a kezdeményezés, mert így a város ráveheti az összes lakószövetséget, hogy figyeljenek oda a zöldövezetekre” – hangsúlyozta Tóth B. Csaba igazgató.

\"\"
Fotó: Karda Zenkő

A helyi önkormányzat kezdeményezésének célja egyébként az, hogy felhívják a figyelmet a zöldövezetek gondozásának fontosságára, hiszen amíg a fű, virágok és bokrok helyett sáros, elhanyagolt területek vannak a tömbházak körül, addig nem lehet megszabadulni a mindent ellepő portól sem. „A polgármesteri hivatal figyelemmel követi a zöldövezetek karbantartását, a legszebben kialakított területeket bemutatjuk és megjutalmazzuk. Célunk az, hogy minél szebb és gondozottabb legyen a város” – emelte ki Antal Árpád András polgármester.

Mint ismeretes, a városi tanács előzőleg úgy döntött: a lakók választhatnak, hogy a Tega Rt.-re bízzák a zöldövezetek karbantartását, és a céggel kötnek szerződést, vagy a lakástulajdonosok gondoskodnak a tömbházak körüli zöldövezetről; ebben az esetben az önkormányzattal kell szerződniük. A szerződésben kötelezettségként szerepel a kertészeti szakmunka – a fák gondozása, virágok, bokrok ültetése és nyesése, fű és élősövények nyírása – és a járdák takarítása is.

A pontos tájékoztatás érdekében a hivatal honlapján, a www.sepsiszentgyorgyinfo.ro oldalon hamarosan elérhető lesz azoknak a lakástulajdonosi társulásoknak a listája, amelyek szerződést kötöttek az önkormányzattal vagy a Tega Rt.-vel.
Óriáskivetítőn nézhetjük a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán!
2024.05.31

A két hét múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság minden bizonnyal az év egyik legfontosabb és leginkább várt sporteseménye, ezért Sepsiszentgyörgy Önkormányzata óriáskivetítőn közvetíti a mérkőzéseket a városközpontban.

Új bemutatóra készül az M Studio
2024.05.30

Eoin Mac Donncha koreográfiájában mutatja be az M Studio a Hétből hat (Six out of Seven) c. legújabb produkcióját június 7-én és 8-án. Jegyek már kaphatók a www.biletmaster.ro oldalon valamint a Központi Jegyirodában.

3. SepsiBook: teltház, értő közönséggel
2024.05.29

A vártnál is nagyobb érdeklődés övezte a 3. SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált. A négynapos rendezvényre közel 11 ezren látogattak ki, a résztvevők 80 programpontból és közel 50 kiadó könyvkínálatából válogathattak.

Adományozzon tárgyakat a Kommunizmus Múzeumának!
2024.05.29

Az 1944–1989-es éveket megidéző, a korhoz kötődő tárgyak gyűjtését szervezik az épülő Kommunizmus Múzeumába Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön találkozik az erdélyi táncszakma
2024.05.28

Hat táncegyüttes, hat táncprodukció, színvonalas szakmai programok és több mint 100 hivatásos néptáncos… mindez Sepsiszentgyörgyön talál otthonra 2024. május 28-31. között!