hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Sepsiszentgyörgy legyen 2013-ban Európa Ifjúsági Fővárosa

2010.03.17
Ha sikerül az egész város lakosságát megnyerni, akkor nagy az esélye, hogy Sepsiszentgyörgy legyen 2013-ban Európa Ifjúsági Fővárosa – ugyanis az aktív közösség az egyik legfontosabb kritérium a titulus odaítélése során. Az Európai Ifjúsági Fórum 2009-ben adott először Ifjúsági Főváros titulust, amelynek célja, hogy népszerűsítse a fiatalok körében az aktív állampolgárság fogalmát, hogy ifjúsági kezdeményezéseket karoljon fel, illetve ifjúságpolitikai irányvonalak meghatározásában segítsen.

2009-ben Rotterdam volt Európa Ifjúsági Fővárosa, idén Torino a szerencsés választott, 2011-ben pedig Antwerpenre vár a titulus. A 2012-es döntésért pillanatnyilag két görög és egy portugál város „harcol”, míg 2013-ra Sepsiszentgyörgy is pályázni készül. Veres Tímea, Nagy Tünde és Páll Katalin kezdeményezte a város részvételét a pályázaton, Sepsiszentgyörgy vezetősége pedig nyitott volt az ötletre.





Háromszéken tavaly kezdeményeztek tematikus éveket, 2009-ben Benedek Elek Évet szerveztek, idén van a Háromszéki Képzőművészek Éve, míg jövőre az önkéntesség kerül a középpontba. „Ehhez a sorozathoz nagyon jól illeszkedne 2013-ban az Ifjúság Éve, amelynek során olyan rendezvényeket lehetne szervezni, olyan kezdeményezéseket elindítani, amelyekkel megerősíthetnénk, a fiataloknak helyük van a városban, itt érdemes otthont teremteni. Sepsiszentgyörgy igyekszik ezen a téren minél többet megtenni, ne felejtsük el, hogy az elsők között voltunk, akik ifjúsági alapot különítettek el a költségvetésből” – hangsúlyozta Antal Árpád András polgármester a kezdeményezés kapcsán. Veres Tímea ötletgazda szerint korábban azok a pályázatok minősültek életképesnek, amelyek mögött hosszabb felkészülés volt és a helyi közösség is magáénak érezte a kezdeményezést.  

A szakmai konzultációk mellett az előkészítő évnek elkészült egy internetes oldala is, http://www.ifjusagifovaros.sepsiszentgyorgyinfo.ro/, amelynek az a célja, hogy bejegyzések és kommentek formájában állandó kapcsolatban álljanak a kezdeményezők az érdeklődőkkel, hogy meglegyen az a fórum, amelyen a gondolatok és ötletek begyűlhetnek, megszülethetnek.
Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.