hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Szerezzük vissza a katonaság által elvett területeinket!

2010.03.17
Március 15-én, hétfőn indítja aláírásgyűjtő akcióját Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és az RMDSZ Sepsiszentgyörgyi Szervezete. Mint ismeretes, évek óta gond, hogy az önkormányzat nem kapja vissza azokat a területeket, amelyek a katonaság tulajdonában vagy használatában vannak, eddig mindig az volt az indok, hogy szükség van ezekre. 400 hektár területről van szó. Sepsiszentgyörgyön a város szinte mindegyik kijáratánál van olyan terület vagy ingatlan, amely katonaságé, és a védelmi övezet miatt mellette sem lehet építeni, így ezzel is akadályozzák a település fejlődését.   

A katonaság által használt vagy a tulajdonába levő területek és ingatlanok vissza nem adása sok önkormányzatnak gondot okoz az országban, de Székelyföldön állambiztonsági okokra hivatkozva folyamatosan elutasítják a visszaszolgáltatást, holott a legtöbb esetben sem az ingatlanokat, sem a hozzájuk tartozó területeket nem használják évek óta.

Ezt bizonyítandó, a városháza az év elején 28 hektár legelőt vett bérbe a katonaságtól, amely árverésre bocsájtotta a sepsiszentgyörgyi katonai gyakorlótér egy részét. Az önkormányzat egyetlen egy lóval vett részt a liciten, az árverés szervezői meglepődtek ugyan, de végül a város kínálta a legjobb árat. Mindezek ellenére az önkormányzat mindössze 349 lejt fizet havonta a 28 hektáros területért, a szerződés négy évre szól. „Ezek alapján még azt sem lehet mondani, hogy a katonaságnak nagy bevétele származik a bérbeadástól, hiszen még egy katonai alkalmazott bére sem jön ki belőle” – mutatott rá Antal Árpád András polgármester.

A város vezetője aláírásgyűjtést kezdeményezett ebben a kérdésben, mint mondta fontosnak tartja, hogy a lakosság akaratával is erősítse a katonai épületek, területek visszaadását az önkormányzatnak. Az akció március 15-én kezdődik, 14,30 és 17,30 óra között a város központjában önkéntesek gyűjtik az aláírásokat. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 15,30 és 17,30 óra között az Erzsébet parkban, a Grigore Bălan és az 1918. december 1. utcák kereszteződésénél, valamint a Szemerja negyedben gyűjtenek aláírást, a helyszínek hétvégén a délelőtti órákban a központi piaccal bővülnek ki. Kérjük mindazokat, akik támogatják kezdeményezünket, erősítsék meg aláírásukkal is, hogy szerezzük vissza a katonaság által elvett területeinket!
Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.