hu
 
Péntek, 2024. Augusztus 02.

Avar és kerti hulladék – Hogyan bánjunk helyesen vele

2019.10.22

Ősszel a kerti hulladék égetésére szokott sor kerülni, azonban, óvatosan ajánlott ezzel bánni, egyrészt káros az egészségre, másrészt büntetéssel is járhat. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az ősszel keletkezett növényi hulladék megfelelő kezelésére hívja fel a figyelmet, amely a városgazdálkodási szabályzatban van rögzítve.

A szabályzat értelmében a kertekből származó növényi hulladékot komposztálással kell újrahasznosítani annak keletkezési helyén, kivételt képez, ha az a közterületek zöldövezetein keltkezett, a növényi hulladékot tilos más hulladékokkal összevegyíteni.

A növényi hulladékot a köztisztasági szolgáltató hétfőtől péntekig szállítja el. Az 1 köbméternél nagyobb mennyiség esetében lehetőség van 4, illetve 7 köbméteres konténereket bérelni 50, illetve 90 lej ellenértékben. A növényi hulladék a köztisztasági vállalat Energia utca 2. szám alatti székhelyére való szállítása esetén díjmentesen leadható. A hulladékelszállításról bővebben a TEGA RT. honlapján olvashatnak.

Tilos bármilyen típusú hulladékot egedély nélkül égetni, mivel az rendkívül káros az egészségre és szennyezi a környezetet. Kivételt képeznek a megbetegedett, vagy kártevők által megtámadott növények égetése, amely hétköznapokon 10 és 15 óra között kell történjen, hétvégéken pedig október utolsó két hétvégéjén, november első hétvégéjén, illetve tavasszal, március utolsó hétvégéjén és április első két hétvégéjén. Az előírások megszegése esetén fizikai személyeknek 150 lejtől 300 lejig terjedő, jogi személyeknek 500 lejtől 1000 lejig terjedő pénzbírság szabható ki.

A vársgazdálkodási szabályzat értelmében a városlakók feladata az általuk használt ingatlan mellett található járda, zöldövezet, illetve sánc karbantartása is.

Sepsiszentgyörgy városgazdálkodsi szabályzata itt olvasható.
 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.