hu
 
Péntek, 2024. Augusztus 02.

Megemlékezés az aradi vértanúkra áldozatuk 170 éves évfordulóján

2019.10.01

Október 6-án 170 éve lesz annak, hogy Aradon kivégezték a magyar szabadságharc  13 honvéd tábornokát. Az előző évek hagyományához hasonlóan Sepsiszentgyörgy Önkormányzata idén is megemlékezést és koszorúzást szervez az áldozatok emlékére a Bod Péter Megyei Könyvtár mögött található kopjafáknál. Az idei megemlékezésre vasárnap, október 6-án, 12:00 órától kerül sor.

170 éve, 1849. október 6-án az orosz segítséggel levert szabadságharcot követően végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvéd tábornokát, Pesten pedig gróf Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Aradon Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly tábornokok és Lázár Vilmos ezredes szenvedett vértanúhalált.

Az idei megemlékezésen részt vesz és beszédet mond Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség háromszéki parlamenti képviselője. Ezt követi a Székely Mikó Kollégium diákjainak műsora, majd felszólal Balázs Antal nyugalmazott tanító, akia tizenhárom különböző fából készült kopjafákat faragta. A műsort ft. Szabó Lajos római katolikus kanonok áldása, a himnusz eléneklése, valamint a koszorúk és kegyeleti virágok elhelyezése zárja. 

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház.



 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.