hu
 
Péntek, 2024. Augusztus 02.

Szentes szakmai látogatása a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Távközlési Kismúzeumban

2019.06.11

Szentes, Sepsiszentgyörgy testvérvárosának hírközlés- és informatikatörténeti szakmai látogatására 2019. május 30. és június 3. között került sor, a Puskás Tivadar Távközlési Kismúzeum és a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány által kötött együttműködési megállapodás keretében.

A látogatás céljául a szakmai tapasztalatcsere, egymás munkájának megismertetése szolgált, a postai, távközlési és informatikatörténeti gyűjtőmunka és kiállításrendezés terén. A látogatás célja továbbá egymás gyűjteményének kölcsönös gazdagítása kiállítási tárgyak adományozásával vagy tartós kölcsönzésével.

A szentesi DAPTA (Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány) és a szegedi ITMA (Informatika Történeti Múzeum Alapítvány) részéről felajánlott távközlési- és informatika-történeti műtárgyak átadásával gazdagodott a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Hírközlési Kismúzeum gyűjteménye.

A küldöttség tagjai többek közt megismerkedtek az egykori sepsiszentgyörgyi helyi televízió, az STV studióberendezésével és az STV működésével is. Az 1995-ben alakult STV az ezredfordulón játszott meghatározó szerepet a város életében. Az STV ezredfordulós technikáját a Hírközlési Kismúzeum gyűjtötte be, rekonstruálták és az érdeklődőknek bemutatják az egykori stúdiót, valamint őrzik a szalagon megmaradt régi felvételeket.

A DAPTA 6 fős szakmai küldöttségéhez csatlakozott a budapesti Postamúzeum és a Szegeden működő Informatika Történeti Múzeum Alapítvány (ITMA) egy-egy képviselője is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyei hatáskörrel működik. Állandó kiállítása Szentes 1. sz. Posta épületében található. Az alapítvány a Szentes és Sepsiszentgyörgy között fennálló testvérvárosi kapcsolat keretein belül 2017-ben együttműködési megállapodást kötött a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Hírközlési Kismúzeummal.  A budapesti Postamúzeum országos hatáskörű intézmény, fenntartója a Magyar Posta Zrt. által létrehozott Postakürt Alapítvány, központja Budapesten található, ezen kívül országszerte 12 filiáléja, kiállítóhelye van. Az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány szegedi székhellyel működik, országos informatika- és számítástechnika-történeti gyűjteménye és állandó kiállítása Szegeden található.
 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.