hu
 
Hétfő, 2024. Július 01.

Antal Árpád az etnikumközi megegyezést szorgalmazza

2009.09.11
Csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva Antal Árpád András polgármester ismertette álláspontját a csíkszeredai és székelyudvarhelyi önkormányzati nagygyűlések kapcsán kialakult médiahisztériáról.

Az elöljáró elmondta, csalódottan vette tudomásul, hogy sem a román sajtó, sem a romániai értelmiségek nem teremtenek valós lehetőséget arra, hogy érdemben lehessen megvitatni az autonómia kérdését a románság képviselőivel.

A polgármester a bukaresti sajtót tette felelőssé azért, hogy a magyarok a mai napig olyan diszkriminatív és idegengyűlölő üzenetek címzettjei mint „hagyjátok el az országot, menjetek Magyarországra”, ezek az üzenetek ugyanis a szélsőséges politikusokon keresztül jutnak el a román társadalom különböző rétegeibe.

„Románia legfőbb problémája nem a Székelyföld autonómiája, hanem a gazdasági válság, a kormány hozzá nem értése és az a felelőtlen mód ahogyan vezeti az országot” – jelentette ki a polgármester, aki azt is elmondta, hogy az ország érvényben lévő alkotmánya nem tökéletes hanem tökéletesíthető és a valóság az, hogy nagyon sok esetben az alkotmány szövege és előírásai nem tükrözik a romániai realitásokat.

Antal Árpád a legjobb megoldásnak az etnikumközi megegyezést tartja, mely rögzítené a közösségi jogokat tartalmazó minimumot, melyet a mindenkori román kormányok tiszteletben tartanának, függetlenül attól, éppen melyik politikai párt a legfőbb kormányalkotó tényező.


Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.