hu
 
Péntek, 2024. Augusztus 02.

A sertéspestis terjedésének megelőzése miatt levágták az összes disznót az Őrkő negyedben

2019.02.05

A február 4-i, rendkívüli ülésén a Kovászna megyei Helyi Betegségvédelmi Központ a disznók leöléséről és eltemetéséről döntött a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, a sertéspestis terjedésének megelőzése miatt. A döntés azután vált szükségessé, hogy február 1-én, az illetékes diagnosztikai hatóságok vizsgálati eredményei igazolták a sertéspestis vírus jelenlétét az Őrkő negyedben.

A döntésre azért volt szükség, hogy megelőzzék a sertéspestis járvány terjedését Kovászna megyében.

Hétfőn, február 4-én a megfelelő óvintézkedéseket betartva, 72 disznót vágtak le és temettek el. A disznók utáni kártérítésekkel a Kovászna Megye Prefektusi Hivatala által kinevezett bizottság foglalkozik.

A beavatkozás után az illetékes hatóságok teljesen fertőtlenítették az érintett övezetet. A beavatkozás mindvégig állategészségügyi koordinálás és felügyelet alatt zajlott.  A megyei egészségügyi hatóságok és a rendőrségi szervek folyamatosan ellenőrzik és vizsgálják az ügyet. A vizsgálat az elkövetkező napokban is folyatatódik.

A Kovászna Megyei Állategészségügyi Igazgatóság ismételten felhívja a sertéstartók figyelmét, hogy az elhullott állatokról, illetve a gyanús megbetegedésekről kötelesek tájékoztatni a hatóságokat, és emlékeztetnek, hogy az állattetemek kidobása súlyos kihágásnak számít. Minden gyanús állatot le kell ölni, a tulajdonosokat pedig az állam kárpótolja az érvényes jogszabályok alapján.

A Kovászna Megyei Állategészségügyi Igazgatóság a polgárok együttműködését és megértését kéri, a helyzet súlyosságára és a lehetséges gazdasági következményekre való tekintettel, illetve a járvány terjedésének megelőzése végett.

Emlékeztetnek, hogy az afrikai sertéspestis embereket nem veszélyeztet, csupán a házi sertések és vaddisznók esetében okoz megbetegedést.

Foto: Vargyasi Levente

 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.