hu
 
Péntek, 2024. Augusztus 02.

Szlovéniai tanulmányúton vettek részt Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának képviselői

2018.11.28

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának képviselői november végén két napos tanulmányúton vettek részt Szlovénia második legnagyobb városában, Mariborban a YOUMIG - A fiatalok nemzetközi vándorlásának hatásai – intézményi eszköztár és együttműködési csatornák fejlesztése elnevezésű nemzetközi projekt keretében. A projektben nyolc Duna menti ország 16 partnerrel közösen, köztük kutató intézetek, statisztikai hivatalok, egyetemek és önkormányzatok, a fiatalok (15-34 év) nemzetközi vándorlásának hatásait vizsgálja. A projekt célja olyan eszköztár biztosítása az önkormányzatok számára, amely fel tudja venni a lépést a kivándorlás jelenségével, a fiatalok elvándorlásával és segítséget tud nyújtani a hazaköltözött fiatalok reintegrációjában.

A találkozón a partnerek az eddigi megvalósításokról számoltak be, illetve megbeszélték az elkövetkező időszak feladatait. A projekt keretében Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egy helyi status quo elemzést végzett Fiatalok nemzetközi migrációja Sepsiszentgyörgyön, folyamatok, hatások és kihívások címmel. A tanulmány rámutatott, hogy a városba leginkább országon belülről érkeznek állampolgárok. A Sepsiszentgyörgyről elvándorlók közt vannak rövid távú és hosszú távú migránsok, utóbbiak munkahely vagy tanulmányok miatt hagyják el a várost.

A hazatérő fiatalok társadalomba, és a város körforgásába való integrálását célozza meg a hamarosan induló www.sepsinet.ro honlap, ahol külföldről hazaköltözött fiatalok reintegrációs történetei, itthon maradott fiatalokkal és intézményvezetőkkel készített interjúk lesznek olvashatóak. A honlapon helyet kapnak álláshirdetések, illetve minden olyan információ, ami a haza térni vágyókat érdekelheti, segítséget nyújthat nekik. A felület a hazaköltözött fiatalokban a közösségi érzést is hivatott erősíteni. 

A honlapon egy virtuális egyablakos rendszer adatbázisa is elérhetővé válik, amely a külföldről hazaköltözött fiatalok (és nemcsak) információs pontjaként jelenleg is működik a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati, Tájékoztatási és Iktató irodájában. A külföldről érkezők ingyenes tájékoztatást igényelhetnek a hivatalos okiratok ügyintézésével kapcsolatban, egészségügyi, oktatási, kulturális, valamint gazdasági szolgáltatásokról.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az elkövetkezőkben egy helyi migrációs stratégia megalkotásán dolgozik, mely a fiatalok hazavonzását és a már haza költözött személyek reintegrációjának elősegítését célozza meg.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.