hu
 
Péntek, 2024. Augusztus 02.

Hallgatói ösztöndíjas diákoknak szerveztek konferenciát

2018.11.27

Nyolc végzős diák mutatta be dolgozatát a Sepsiszentgyörgy Önkormányzata által szervezett hallgatói ösztöndíjasok konferenciáján. Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának jövő évi ösztöndíjkiírására december folyamán kerül sor.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának hallgatói ösztöndíjprogramja 2014-ben indult, idén első alkalommal a végzős hallgatók egy minikonferencia keretében mutatták be a kutatási eredményeiket. A konferenciára november 26-án, 14 órai kezdettel került sor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem előadótermében. A rendezvényt Zsigmond József helyi tanácsos, az ösztöndíjprogram kezdeményezője nyitotta meg, ismertetve a pályázási eljárást, majd Sztakics Éva-Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere köszöntötte a hallgatókat.

Idén nyolc előadást hallhattunk különböző témakörökben. Bolgyán-Bora Zsuzsánna a matematika második osztályosoknak szóló integrált oktatásáról beszélt, aki egy saját munkafüzetet is összeállított a kutatásai alapján. Mihálcz Szende-Beáta a sugásfürdői erdők szerkezetéről, klímavlátozásról és erdőgazdálkodásról tartott előadást, majd ezt követően Erdei Anita a népmesék világába kalauzolta el a hallgatóságot, kiemelve a népi hiedelemvilág erdélyi lakosok életére gyakorolt hatását. Kovács-Ungvári Rebeka az európai roma közösségek Európai Uniós dokumentumokban való megjelenítését vizsgálta. Kopacz Hanna egy antropológiai kutatással pályázta meg az ösztöndíjat, a hallgató három napig beköltözött egy váradi gábor cigány családhoz és a világlátásukat vizsgálta az építészet tükrében. Sala Beáta a Székely Nemzeti Múzeum bevételeit modellezte matematikai szempontból. Farkas Orsolya a fogászati eljárásokban használt teleszkóprendszerek surlódását kutatta, Kelemen Fruzsina pedig a puer senex, vagyis az öreg gyermek motívumát vizsgálta a 16-18. századi szenttörténetekben.

Az előző években főként azok a diákok pályázhattak, akik a dolgozatukat Sepsiszentgyörggyel kapcsolatos témában írták. Tavalytól ez változott, és a sepsiszentgyörgyi lakcímmel rendelkezők bármilyen témával jelentkezhetnek, az ország más településein nyilvántartott lakcímmel rendelkező diákok pedig Sepsiszentgyörggyel kapcsolatos témák kutatásáért kaphatnak ösztöndíjat.

Az ösztöndíjak értéke a képzések fokozatától függ, ennek értelmében az alapképzésben résztvevő végzős egyetemisták havi 300 lejben, a mesterképzésben részt vevő diákok havi 500 lejben, és a doktori hallgatók havi 1000 lejben részesülhetnek négy hónapon keresztül.

A jövő évi ösztöndíjkiírást a november 29-i, csütörtöki havi soros tanácsülés keretében terjesztik elő, amennyiben azt a helyi tanács megszavazza, jövőben 100 000 lejt fordítanak erre a célra. A legközelebbi hallgatói ösztöndíjkiírásra december folyamán lehet számítani, a három oldalas kutatási tervek leadási határideje pedig január 28-a lesz.

Fotók: Vargyasi Levente

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.