hu
 
Csütörtök, 2024. Augusztus 01.

Hulladékelszállítási eredmények az elmúlt 4 hónapból

2018.03.21

Tavaly év novemberében kezdte el a Tega Rt. a hulladékgyűjtés új rendszerét, amelynek az első eredményeit már mérni lehet. A vállalat munkatársai 2016. november – 2017. február időszakát hasonlították össze 2017 novembere és 2018 februárja közötti időszakkal és azt tapasztalták, hogy Sepsiszentgyörgyön közel 30%-al emelkedett a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, vagyis mintegy 27%-al csökkent a vegyes hulladék mennyisége. Mindezt olyan körülmények között, hogy míg a 2016/2017-es mért időszakban 5172 tonna hulladékot termeltünk, addig ez a szám a 2017/2018-as mért időszakban 6489 tonnára emelkedett. Ezek a számok mutatják, hogy az új rendszer bevezetése sikeres volt, és egyértelműen a vegyes hulladék mennyiségének csökkentéséhez vezetett.

A hulladék elszállítást két, egymástól külön álló szerv és annak törvénykezései szabályozzák: egyrészt a Közszolgáltatások Országos Szabályozási Hatósága, másrészt pedig az Egészségügyi Minisztérium. E két szerv hulladékgazdálkozásra vonatkozó rendeletei abban egyetértenek, hogy a háztartási hulladékot hetente kell elszállítani a hulladékgyűjtő helyekre. A Tega Rt. ennek a törvényes kötelkezettségének maradéktalanul eleget tesz, hiszen háztartási hulladéknak számít minden olyan hulladék, amely egy adott háztartáson belül keletkezik, vagyis ide tartoznak mind a szelektíven gyűjtött, mind a vegyes hulladékok.

A szelektív gyűjtés lényege, hogy az ember által termelt hulladék minél kevesebb kárt okozzon a környezetnek és ezáltal az embereknek. Ennek érdekében biztosítani kell a megtermelt hulladék ártalmatlanítását és újrahasznosítását. Amennyiben az újrahasznosítható és nem újrahasznosítható hulladék egy helyre kerül, és ezáltal a szeméttelepekre, hulladéklerakóba, lehetetlen szétválasztani és az arra alkalmas hulladékot újrahasznosítani. Ezért gyűjtjük szelektíven a szemetet, hiszen a legtöbb hulladék - különválogatva - anyagában újrahasznosítható, vegyesen viszont csak növeli a szeméthegyet.


Fotó: Henning János

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.