hu
 
Csütörtök, 2024. Augusztus 01.

Tervdokumentáció készült a sepsiszentgyörgyi régi Hősök temetőjében található emlékoszlop felújítására

2018.02.05

A 2017-es év végén készült el az a tervdokumentáció, amely Sepsiszentgyörgy köztemetőjében található I. Világháborús emlékhely, a két obeliszk közül az egyik felújítására vonatkozik. Sepsiszentgyörgy önkormányzata tavaly nyert támogatást a tervdokumentáció elkészítésére a Bethlen Gábor AlapZrt.-től 600.000 forint (8850 RON) értékben.

A köztemetőben található Hősök temetőjében, egymás szomszédságában két első világháborús obeliszk található. Az egyik emlékmű néhány éve már fel volt újítva, viszont a másik emlékoszlop nem. Ennek az emlékoszlopnak a felújítása csak előzetes felmérések és tervek alapján kezdődhet el, így első lépésben a tervdokumentáció elkészítése volt a cél.

1917-ben az ún. régi Hősök temetőjét egy andezitből faragott obeliszkkel jelölték meg, amelyet a városban állomásozó német Hadtápállomás-parancsnokság állítatott.Az obeliszk bal oldalát a Német Vaskereszt, jobb oldalát a koronás magyar címer díszítette. 1931-ben a városvezetés elhatározta egy új Hősök temetőjének létrehozását, 30 méterrel nyugatra a régitől, melyet egy 5,5 méteres obeliszk ékesített. Ezt az obeliszket 2013-ban felújították, viszont az ún.  régi Hősök temetőjében levő több évtizedes emlékmű az időjárás viszontagságai miatt megkopott, megrongálódott, utoljára 1942-ben volt feljegyzett karbantartási munkálatoknak alávetve, amikor az emlékoszlop alsó részére „A Vitéz Hősi halottaknak!” feliratot vésték fel.

Az emlékhely teljes felújításának célja, hogy hosszú távon életben tartsa az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet a sepsiszentgyörgyi közösségben. A tervdokumentáció alapján az önkormányzat a későbbiekben felújítaná ezt az emlékoszlopot is.

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.