hu
 
Csütörtök, 2024. Augusztus 01.

Körinterjú a Bevezetés a sportba program edzőivel – IV. rész: Kernászt Huba, jégkorong edző

2018.01.30

Kernászt Huba, jégkorong edző

– Sportra nevelés játékos formában –

A Sepsi Arénában október másodikától indult Bevezetés a sportba gyerekfoglalkozás rendkívüli népszerűségnek örvend azóta is. Sorozatunkban a velük foglalkozó edzőket szeretnénk bemutatni. A sorozat első részében Dombi Szabolcs kosárlabda edzővel beszélgettünk, a második részben szintén egy kosárlabda edzővel, Kovasch Norberttel, majd következett Farkas Zsuzsa és a negyedik részben Kernászt Hubát, a Királypingvinek Jégkorong Klub elnökét kérdeztük a gyerekfoglalkozásokról.

Fotók: Vargyasi Levente 

Mióta végzed ezt a munkát, hogyan lettél edző?

-     Lassan nyolc éve vagyok edző, de alapvégzettségemet tekintve, pedagógus vagyok, tanítóbácsi, úgyhogy én a kezdetektől gyermekekkel foglalkozom, nagyon szeretem ezt csinálni. A korcsolyaoktatást régóta csináljuk, kis csoportokkal, óvodákkal is. Most 2000 gyermekkel biztosan más lesz, de várjuk nagyon.

Van valami kedves, vicces történeted, amit itt a gyerekekkel átéltél, amióta ez a program elkezdődött?

-    Nap mint nap akad valami. Én sokat foglalkozom szellemileg sérült, születési rendellenességgel élő vagy sajátos nevelési igényű gyermekekkel, imádom őket. Egészen másként kell velük foglalkozni, más típusú feladatokat kell nekik adni, úgy, hogy a közösségből se vonjuk ki őket. Imádom a munkát velük. 

Milyen tapasztalataid vannak, amióta elkezdődött a program?

-    Nagyon örvendek, hogy nem egyből jégre mentünk, mert meglepően sok gyermeknek vannak egyensúly- és koordinációs problémái. Döbbenetes volt számomra mennyire mozgáshiányosak ezek a kicsi gyermekek, már az előző generációhoz képest is rosszabb állapotban vannak. Most ezeket próbáljuk helyre tenni ezeken a száraz edzéseken, és már az elmúlt öt hét alatt is feltűnő változást tapasztaltunk.

Mi az, amit a legjobban szeretsz, mi a célod ezzel a munkával?

-    Én imádom ezt csinálni. Húsz éve foglalkozom gyermekekkel és még mindig szeretem. Nap végére elfáradok, az igaz, de fel is dob ez a munka. Nagyon szeretném, ha a mozgás része lenne a gyermekek életének és abban is reménykedünk itt az edző csapattal, hogy a gyerekek révén kicsit a szülőket is meg tudjuk mozgatni, hátha gyakrabban jönnek ők is edzeni vagy sporteseményt nézni. 


Milyen a csapat, akivel együtt dolgoztok?

-    Nagyon örvendek, hogy ilyen vegyes csapat állt össze, több sportág edzői, mert így a gyermekek is bepillantást nyernek több mindenbe. Már ilyen fiatal korban is tudunk toborozni, ha látjuk, hogy valamelyik gyermek ügyes az egyik sportban, vagy nagyobb hajlandóságot mutat irányába, akkor elhívjuk a délutáni edzésre is őket. Legtöbbször visszajönnek, ennek nagyon örvendünk. A pedagógusokkal is jó a viszonyunk, voltunk gyűlésen közel 50 igazgatóval, kérdezték, mit segíthetnek, mondtuk, minél több mozgást vigyenek be a programba, mert óriási szükség van erre.


 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.