hu
 
Csütörtök, 2024. Augusztus 01.

Körinterjú a Bevezetés a sportba program edzőivel – II. rész: Kovasch Norbert kosárlabda edző

2017.12.10

Kovasch Norbert kosárlabda edző

– Sportra nevelés játékos formában –

A Sepsi Arénában október másodikától indult Bevezetés a sportba gyerekfoglalkozás rendkívüli népszerűségnek örvend azóta is. Mostani sorozatunkban a program edzőit szeretnénk bemutatni.

A sorozat első részében Dombi Szabolcs kosárlabda edzővel beszélgettünk, a második részben szintén egy kosárlabda edzővel beszélgettünk, Kovasch Norberttel, aki szinte „az iskolapadból” került a játékos sportfoglalkozás közelébe, és nagyon élvezi.   Norbert a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Testnevelés és Sport Karán végzett 2017-ben, sepsiszentgyörgyi lévén, rögtön hazaköltözött és ősztől a szentgyörgyi kisgyerekeknek segít megismerkedni a sporttal.


Fotó: Vargyasi Levente

Mennyire kosárlabda-orientált ez a foglalkozás, főleg, hogy te magad is 14 évet játszottál a pályán?

–  Egyáltalán nem az. Nem is célunk egyetlen sportra ráállni, itt inkább általános bevezetés történik a sportba. Azt szeretnénk, ha sikerülni ráhangolni a gyerekeket a mozgásra, megszerettetni velük a sportolást.

Mi változott a kezdéshez képest, miért szereted ezt a munkát csinálni?

–  Lehet, hogy mi hamarabb hozzászoktunk, mint a gyermekek (nevet), de rajtuk is feltűnő változás látszik, például a tisztálkodás terén. Jönnek edzés után a törülközővel, hogy menjünk kezet és arcot mosni, ezt most már egyből csinálják. Engem pedig nem csak a gyerekekkel való munka motivált, hanem az edzői munka is. Játékosként is mindig érdekelt, milyen lehet a másik oldal, és amikor egyetemen világossá vált, hogy a játékosi pályafutásomat nem tudom folytatni, akkor döntöttem ez az út mellett.

Sepsiszentgyörgyiként, sportolóként és most már edzőként, milyennek látod a helyi sportolási lehetőségeket, milyen változást hozott az Aréna a város életében?

–  Szentgyörgyön mindig sok sportolási lehetőség volt, főleg az egyesületek jóvoltából. Volt fotbal, kosárlabda, asztalitenisz, jégkorong, tenisz. De ennyire kicsiknek, mint a mostani csoportok, nem voltak lehetőségek. Most nagyon jó, hogy kialakult ez a lehetőség is, hogy megmozgassuk őket, hogy hamarabb mozgásra szoktassuk őket, így hamarabb megszeretik a sportot is.

Fotó: Vargyasi Levente

Van-e valami kedves, vicces, megható történeted ezzel a munkával kapcsolatban, amióta elkezdted?

–  A legtöbb ilyen történetem abból fakad, hogy felismernek a gyerekek az utcán. Összefutottam egy családdal a moziban, a gyermek felismert, mondta az édesanyjának, hogy az ott az edző bácsi. Nem is hittek neki eleinte, biztosan téved, mert túl fiatal vagyok. Az utcán is felismernek, mondják hangosan, hogy jön a tanár bácsi. Ez nagyon jó része ennek a munkának.

Mit szeretsz a legjobban, mi a kihívás?

–  Hogy ne fáradjunk el mentálisan. Amikor látod a gyerek arcán a sikeréleményt, az feltölt, minden fáradtságod elszáll, ez a legjobb része a napnak.


Fotó: Vargyasi Levente

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.