hu
 
Csütörtök, 2024. Augusztus 01.

Rangos meghívottak a III. Nemzetközi Kovácstalálkozón

2017.09.08

Huszonhat kovácsmester négy országból mutatja be míves portékáit Sepsiszentgyörgy központjában szeptember 8-10. között a III. Nemzetközi Kovácstalálkozó alkalmával – jelentették be a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójuk keretében.


 Fotó: Vargyasi Levente

A rendezvényen az olaszországi Niko Giordani különleges fémötvözési-kovácsolási technikákat mutat be, és itt lesz Magyarország egyelten női lópatkoló kovácsa, Kajas Viktória, aki vasárnap tart bemutatót. Az érdeklődők megtekinthetik, hogy készül a tehénpatkó, megtudhatják, hogy mi is a késdamaszkolás és láthatják az idelátogató kovácsokat munka közben a különleges látványműhelyekben. A szabadtéri rendezvény megnyitóját gazdag kulturális műsor kíséri, és az érdeklődők helyben készült hagyományos ételeket is fogyaszthatnak a helyszínen.
 
2013-ban Nagy György olaszteleki kovácsmester kezdeményezésére jött létre a Nemzetközi Kovácstalálkozó, és az előző kiadások sikerét látva a város felkarolta a rendezvényt, így idén ez az új főtéren kapott helyet, ismertette a rendezvény előzményeit Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. „Mi büszkénk kell legyünk arra, hogy a megyében van olyan kovácsmester, aki a családi hagyományt vitte tovább és a szakmaiság megszállottja. Az önkormányzat mindig felkarolta az ilyen jellegű hagyományőrző kezdeményzéseket” – tette hozzá az alpolgármester.
 
„Színes kulturális kiegészítő műsort szerveztünk a kovácstalálkozó keretében, amelynek része a művelődési ház Kincskeresők Néptáncegyüttesének és a Százlábú néptáncegyüttes műsora, valamint a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója. Az első estét pedig a Háromszék Táncegyüttes Az én mesém c. évadnyitó táncjátéka zárja” – emelte ki a találkozó kísérőrendezvényeit Dulányi B. Aladár, a rendezvényt szervező Kónya Ádám Művelődési Ház menedzsere.
 
Nagy György kovácsmester, a rendezvény ötletgazdája elmondta, hogy külföldet többször megjárva, ötlött fel a gondolat, hogy miért ne lehetne itthon is egy találkozót szervezni. A céhes világban inaskodás formájában terjedt a mesterség, manapság ilyen jellegű szakmai összejöveteleken van lehetőség megismerni a különböző irányzatokat. A harmadik kiadásra rangos szakmai találkozóvá nőtte ki magát a kezdeményezés, igazi szakmai bemutatókra, konferenciára és egy nagyszabású, közel 100 egyedi tárgyat számláló kiállítás bemutatására kerül sor. A kiállított tárgyakat nem lehet a helyszínen megvásárolni, ám a jelenlévő kovácsok szívesen eleget tesznek a megrendeléseknek.
 
A rendezvény részletes programja elérhető a kultur.ro oldalon.
 
Szervezők: Nagy György ötletgazda, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, Kónya Ádám Művelődési Ház
Partner: Székely Nemzeti Múzeum

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.