hu
 
Csütörtök, 2024. Augusztus 01.

Újra megnyílt a Regionális Operatív Program tömbházszigetelésre vonatkozó programja

2017.08.18

A tavalyról már ismerősnek tűnhető, energiatakarékosságot támogató Európai Uniós program pályázati felhívása július 27-én jelent meg. A program célja, hogy támogassa az energiahatékony megoldások kidolgozását, beleértve ezáltal a tömbházak szigetelését is.


Fotó: Vargyasi Levente

A szigetelési programok egészen 2016 novemberéig kormányprogramként működtek, ám tavaly év végétől a Regionális Operatív Program keretében vannak támogatva. A Központi Fejlesztési Ügynökséghez 2017. augusztus 28. és 2018. február 28. között lehet pályázatot benyújtani, a hat hónapos időtartam lehetővé teszi a lakótársulások számára, hogy kellően felkészüljenek a pályázat beadására. A tömbházak külső szigetelésével együtt olyan további munkálatokra lehet pályázni, mint tetőfelújítás, központosított fűtésrendszer kialakítása, liftek korszerűsítése, vagy alternatív energiák kialakítása.

Ami a felújítási munkálatok költségét illeti, annak 60%-át uniós források fedezik, 25%-át a lakóknak kell havi részletben vállalniuk, a fennmaradó 15%-ot pedig az önkormányzat fizeti.
A programban részt venni kívánó lakótársulások irányában megfogalmazott elvárások idén sem változtak az önkormányzat részéről, vagyis a jelentkezéshez szükséges iratcsomónak tartalmaznia kell a lakótársulási határozatot, a lakószövetség tartozására vonatkozó igazoló papírt a közművektől, a lakók névsorát, valamint a lakrészenként 300 lejes letétet. A pályázatoknak ugyanakkor magukban kell foglalniuk az igénylő lakótársulások tömbházainak hőszigetelésére vonatkozó beruházási munkálatok kivitelezési tervét (DALI) is.

Tavaly csökkentette az önkormányzat a garancia összeget 300 lejre, ugyanis az előző években lezajlott hőszigetelési programok tapasztalata azt mutatta, hogy az előző években meghatározott díj (egy garzon felújítása 2 000 lejnyi, egy 2 szobás lakás 4 000 lejnyi, míg a 3 és 4 szobás lakások 6 000 és 7 000 lejnyi önerőt jelentettek) befizetése sok esetben gondot okozott a lakóknak. A felújítás akkor kezdődhet el, ami után a 300 lejes letétet az adott tömbházban lakók minimum 2/3-a teljesítette.
A teljes hozzájárulás pontos összegét a lakások konkrét felmérése után állapítja majd meg a kivitelező, akit versenytárgyalás útján választanak ki, ami után szintén módosulhat, akár csökkenhet a tervezés során meghatározott összeg. A fent említett 300 lejes letéti díjat azonban a nem nyertes pályázók elveszítik.

Érdeklődni Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának Fejlesztési és Befektetési Irodájában lehet, Veres Istvánnál személyesen a 16/A sz. irodában, vagy a 0267-315432-es telefonszámon.
A programról, a kiírásról, valamint az idei feltételekről bővebben a Pályázati útmutató 3.1. Fejlesztési prioritás, A Beavatkozási Terület pontjában olvashat.

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.