hu
 
Vasárnap, 2024. Június 30.

Élőlánc Sepsiszentgyörgyön

2009.06.19
Több mint 600–an gyűltek össze csütörtök délután,  Sepsiszentgyörgy központjában, hogy egymás kezét megfogva, élőláncot alkotva, tiltakozzanak a magyar intézményvezetők leváltása ellen. A város központjában már a rendezvény előtt a hangszóróban többször megismételték a felhívást, méltányosságot kérve szülöföldünknek, Székelyföldnek, felsorolva az elmúlt időszakban tapasztalt jogtiprásokat, az Erdély-szerte leváltott intézményvezetőket.

\"\"

„Érződik az elégedetlenség mind a helyi vezetők, mind az emberek körében. Az élőlánc fontos jelzés, hiszen az emberek érdemesnek tartották kijönni, megfogni egymás kezét, ezzel is megmutatva, hogy erősek vagyunk, összetartozunk. A csütörtöki megmozdulás arról is szólt, hogy a magyarok kiállnak igazuk mellett és felemelik szavukat a bukaresti román politikusok rossz döntése ellen”- jelentette ki Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

\"\"

 „Az RMDSZ háromszéki szervezetei által meghirdetett eseményre idősek és fiatalok egyaránt kigyűltek, ez is jelzi, hogy a lakosság igényli, hogy folytassuk a tiltakozó akciókat. Ilyen típusú esemény nem volt még Sepsiszentgyörgyön, és a magyar lakosság aktívan válaszolt felhívásunkra” – mondta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A város és a megye vezetője, az élőlánc kezdeményezői két hasonló eseményt idézett fel: a kommunizmus idején Kolozsváron a magyar hívők a Szent Péter templomot saját testükkel védték meg a a lebontástól, míg 1989. augusztus 23-án három balti országban több mint kétmillió ember fogta meg egymás kezét, azért hogy elérjék a  függetlenedést Szovjetuniotol. A sepsiszentgyörgyi élőlánc a posta épületétől kezdődött, a polgármesteri hivatal és a színház előtt folytatódott, majd a mézesboltnál fejeződött be. A rövid akcióba a járókelők  is szívesen bekapcsolódtak, az önkéntesek pedig SIC feliratú kitűzőket osztottak.  
\"\"

Fotók: Vargyasi Levente

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.