hu
 
Csütörtök, 2024. Augusztus 01.

Ünnepélyesen átadták a sepsikilyéni unitárius templomban feltárt Szent László-freskókat

2017.05.17

Ünnepi program keretében adták át ma, 2017. május 17-én a sepsikilyéni unitárius templom gótikus falfestményeit, amelyek lovagkirályunknak, Szent Lászlónak a legendáját jelenítik meg.

A 13. század végén épült unitárius templom Sepsikilyén legkorábbi építészeti emléke, egyben egy olyan történeti-művészeti érték, amelyet ismertté kell tenni a világ előtt, és amelyet folyamatosan óvni kell az utókor számára – vélekedett Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténész.


Fotók: Henning János

Ezzel a szemlélettel, a magyar kormány és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatásával, a Teleki László Alapítvány koordinálásában fogott hozzá egy restaurátor és történész csapat a freskók felújításához. A képek helyreállítását Kiss Lóránd restaurátor végezte. Felújító és feltáró munkáik során a restaurátorok a korabeli jelenetek minél eredetibb formában való visszaadását tartották fő szempontnak.

Ennek a feltárásnak az eredményét tekinthette meg ma a közönség. Mindenkinek javasoljuk, hogy menjen, látogasson el a sepsikilyéni unitárius templomba, amely egyértelműen a Székelyföld, az erdélyi és az egyetemes magyar történelem méltó műemléke.

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.