hu
 
Szerda, 2024. Július 31.

Képregény kiállítás Sepsiszentgyörgyön

2016.10.18

Sepsiszentgyörgyön idén a Kép éve van, ehhez pedig szépen illeszkedik Victor Drujiniu képregény kiállítása, amelyet a VII. Székelyföld Napok részeként szerveznek meg. A kilencedik művészetnek is nevezett képregény tipikusan 20. századi műfaj, a popkultúra része, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum volt diákja, jelenleg Temesváron dolgozó Victor Drujiniu pedig az egyik legkeresettebb hazai képregényrajzoló, akinek sikerült az amerikai piacon is nevet szereznie.

Október 15-én, szombaton 17 órakor Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központ Olt utcai székhelyén nyílik meg a képregényrajzokat bemutató kiállítás, a műveket Kiss Bence rádiós műsorvezető méltatja. A munkák egy részét szabadtéren a város főterén lehet megtekinteni. A szerző a kiállítás megnyitója előtt, szombaton 13 órától, a Plugor Sándor Művészeti Líceumban műhelymunkát tart a diákoknak.

 

Fotók: Vargyasi Levente


Victor Drujiniu 1981-ben született Székelyudvarhelyen, családjával hat éves korában költözött  Sepsiszentgyörgyre, ahol a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákja volt, felsőfokú tanulmányait a Temesvári Nyugati Tudományegyetem művészeti karán végezte, jelenleg is ott él. 2007-ben publikálja első képregényét, és mivel Romániában nincs piaca ennek a műfajnak, külföldre kezdi küldeni munkáit. Első megrendeléseit a horror képregények műfajában kapja, 2010-ben viszont a harmadik legnagyobb képregény kiadóval, a Dark Horse-szal szerződik, az Antal Nimród által rendezett Predators – Ragadozók című film promóciós kampányához kell képregényt rajzolnia. Egy évvel később a nagynevű Marvel kiadótól is kap munkát, a Incredible Hulk: Amadeus Cho egyik epizódjához készít rajzokat, majd ismét a Dark Horse kiadó keresi meg a Dungeon Siege III. videojáték képregény-adaptációjára kérik fel. Ezt követően jelenik meg a The Occultist képregény, amely a Dark Horse alapító Mike Richardson személyes projektje, később a kiadóval a Protype 2 videojáték képregény adaptációján is dolgozik. Ugyanebben az évben a spanyol Mikel Janin ajánlására kapcsolatba kerül a DC Comics kiadóval, így a három legnagyobb képregény kiadó mindegyikével dolgozott  már. 2014-ben kezdett együttműködni a  francia Soleil kiadóval, amelynek két albumot készített, egyiknek a Paris-Saint Germain futballcsapat, másiknak a második világháború volt a témája.


Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa Árkosi Kulturális Központ.

(Turoczki Emese)

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.