hu
 
Szerda, 2024. Július 31.

A Magyar Férfidalárda és a Siófoki Férfi Dalkör közös műsora a főtéren

2016.08.17

Folytatódnak a főtéri nyári kulturális események: a Sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Magyar Férfidalárdája és a Siófoki Férfi Dalkör ad közös koncertet augusztus 22-én, hétfőn 19 órától Sepsiszentgyörgy főterén. Rossz idő esetén a koncertet az Erzsébet-parki pavilonban tartják.
A sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda és a Siófoki Férfi Dalkör két művet énekel közösen: Gárdonyi Zoltán: Tartsd meg hazánkat Isten (kánon) és Verdi - Nabucco - Rabszolgák kórusa. Mindemellett külön repertoárral is érkeznek. A Siófoki Férfi Dalkör műsora: Dr. Sallér Aladár: Jelige, Bartók Béla: Három népdal, Bartók Béla: Huszárnóta, Kodály Zoltán: Felszállott a páva, Kodály Zoltán: Katona dal, Vavrinecz Béla: Széles a Balaton, Pintér József: Somogyi ivónóták, Zoltai Mátyás: Emelem poharam. A sepsiszentgyörgyi Magyar Férfirdalárda műsorán hallható lesz: Jelige - László Attila, Nemzeti fény - Bárdos Lajos, Nagyváradi kikötőbe, Bűvös csengettyű - W. A. Mozart - részlet a Varázsfuvolából + ráadás(ok).
A Siófoki Férfi Dalkör idén ünnepli megalakulásának 140. évét. Az első évtizedeiben a kórus helyi és környékbeli rendezvényeken lépett fel, az országos ismertséget 1931-ben, a dalkör által megszervezett, I. Balatoni Férfikari Dalosverseny hozta meg. A dalkör a 70-es, 80-as években több rangos díjat kapott, Karai József, a neves zeneszerző több kórusművet is írt az együttes részére. 1976-ban a dalkör megkapta a kiváló együttes kitüntetést majd később fesztiválkórus fokozatot ért el. Fennállása óta számos európai országban lépett fel nagy sikerrel. Jelenlegi karnagyuk, Lovrek Károly 2002 szeptemberétől vette át a kórus vezetését, ezt követően a férfikar repertoárja kibővült, operakórusokat, hazai és külföldi zeneszerzők, világi és egyházi műveit, népdalfeldolgozásokat és bordalokat énekel. A 42 tagú dalkör ars poeticája, hogy önmaga, és mások örömére énekeljen, ápolja a Magyarországgal szomszédos országok kórusaival kapcsolatait, és gazdagítsa, népszerűsítse a magyar dalkultúrát.
A sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda ebben az évben ünnepli fennállásának  95. évét. Születésének, kibontakozásának, felemelkedésének hőskora az 1921-es alakulástól a második világháború végéig számítható. Második korszakában a háború okozta visszaesés, az 1944-1969 közötti viharos évek, útkeresés, sok buktató, elbizonytalanodás, sok apró megszakítás jellemzi a dalárda munkáját. Az 1969-1989 decembere közötti időszak elhozta a kórus talpra állását, ekkor újraszerveződött, újra felvirágzott és némileg fiatalodott, ugyanakkor a diktatúra ráerőszakolt repertoárpolitikája is rányomta bélyegét. Végül, 1989 decemberétől a dalárda újból szabadon énekelhet, fejlődhet, repertoárja folyamatosan gazdagodik. 2014. október 18-án László Attila karnagy, idős korára való tekintettel a karmesteri pálcát ünnepélyesen a fiatal Jakab Árpád  karnagynak adták át.
Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala.

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.