hu
 
Szerda, 2024. Július 31.

Megérezni, és közel engedni az embert – Bogdán Zsolt Ady-estje Sepsiszentgyörgyön

2016.04.10

Bogdán Zsolt, kolozsvári színművész „...függök ezen a zord élet-párkányon” című Ady pódiumestjét április 4. és 6. között öt alkalommal láthatta a sepsiszentgyörgyi közönség, a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében.

Egy régi, bőrdíszműves széken ülve fogad bennünket a lecsupaszított fekete térben az előadó, a színész, a költő, az ember. A feketeséget észrevétlen tölti fel élettel a hang bársonya – ez az élet Ady Endréé, ez az élet az előadóé, ez az élet egy emberé. Bogdán Zsolt oly közel hozta lelkünkhöz Ady sorsát a másfél órás színpadi világban, hogy abban újra megszülethetett számunkra a költő és vele együtt az ember, ki poétává lett. Az előadás egyszerre volt megindító és örömteli, fájdalmas, szenvedélyes életvágyódás és életből elvágyódás. A végső csendben együttlélegző közönség tapsának ereje jelezte, hogy a költőóriás felidézése kitörölhetetlen nyomokat hagyott benne.

A versest után többen is bent maradtak a játék terében, Adyval révedve az időben, vagy éppen magukra ismerve ebben az utazásban. Nehezünkre esett kiszakadni a bűvöletből, hallgattuk volna tovább életét e hangnak, mi Adyié és Bogdán Zsolté, de leginkább az előadóé. Egy hang, mely közvetít, gondolatokat, érzéseket ébreszt, átmossa a lelkeket, eljuttat a csendhez, melyben feloldódás, megértés és elfogadás van. Megértése annak a kibékíthetetlenül izzó szellemnek, mely az életszerető, a lángoló lélekkel hitetlenül hívő, a körülrajongott, az elveszített, a beteg, és a megóvó asszony ölébe vágyó Ady Endre. De a hang egyszer csak, az élet rendje szerint abbamarad. Mihozzánk eljutott az élet, a szó, az érzés, és a költemény mindenkori ereje. Verset mondok, életet szólok – mondhatnánk.

Egy szék, egy harang, írólapok sokasága, labda-golyóbis, borospalack, gránátalma a színpadon. A kellékek egyszerűsége számtalan asszociációt nyit meg a fáradhatatlan előadó ereje mellé. Felejthetetlen kép a széken ülő Ady arcáról elfogyó fény, az élete végéért esengő, egyszerre öreg és csecsemő tekintet. A térben pedig a széttaposott gránátalma magjainak érzéki pirosa, a szenvedélyre, tűzre, lobbanásra utaló kis vörös életek lehetősége a fekete földön…

A pódiumestet, Bogdán Zsolt, a kétszeres UNITER- és Jászai Mari - díjas, érdemes művész 2004-ben mutatta be a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciójaként. Azóta töretlen sikerrel játssza, hazai és külhoni versszerető közönségnek is. A műsor szerkesztő-rendezője Szugyiczky István, a Harag György társulat örökös tagja, aki az est szövegét Ady Endre verseiből, naplórészleteiből, publicisztikáiból állította össze.


 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.