hu
 
Péntek, 2024. Április 26.

A következő három évben jelentősen átalakul Sepsiszentgyörgy központja

2009.04.02


A következő három évben jelentősen átalakul Sepsiszentgyörgy központja


Ma adták le Gyulafehérváron a sepsiszentgyörgyi integrált városfejlesztési, több tételes uniós pályázatot – indulás előtt bemutatták a sajtó képviselőinek a városközpontot jelentősen megváltoztató elképzeléseket.

A sepsiszentgyörgyi projekt összértéke 12,5 millió euró (52.915.840 lej), amelyből 8,9 millió eurót (37.625.031 lejt) a Regionális Operatív Programból szeretne finanszírozni az önkormányzat – tájékoztatott Antal Árpád András. A polgármester elmondta, több hónapos, megfeszített munka eredménye a pályázat, hiszen a kiírást novemberben hozták nyilvánosságra, és március 31-e az utolsó leadási határidő.

Sztakics Éva alpolgármester asszony és Kovács Kázmér műépítész bemutatta a hat kisebb projektből összerakott átfogó városfejlesztési tervet: ez egy 0.86 négyzetkilométeres beavatkozási övezetet érint, ahol 12.692 lakos él. A pályázatban utcák modernizálása, a katolikus temető melletti övezet parkosítása, a szociális kantin felújítása, a Bene-ház (jelenleg Vérközpont) felújítása és átalakítása múzeummá, sétatér kialakítása a Székely Mikó Kollégium sarkától a Szabadság-térig, 3 parkolóház építése szerepel.  

A terv kivitelezésére a szerződés aláírásától számolva 3 évet szán az önkormányzat. Antal Árpád András polgármester elmondta, remélik, hogy a pályázat nyerni fog, hiszen elég nagy összeg áll rendelkezésre a városfejlesztési integrált tervek finanszírozására.

A város központjában az utcák modernizálásnak egy része történne ebből a pályázati összegből, a többit pedig kormányprogramból és saját forrásból tenné rendbe az önkormányzat. Teljes modernizálásról van szó - csatornázás, földalatti kábelezés, közvilágítás, utcai bútorok - hangsúlyozták a sajtótájékoztatón.

A katolikus temető melletti terület parkosításának összértéke 2.9601.60 lej, a munkálatok elvégzése után a város nemcsak egy újabb zöldövezettel gazdagodna, hanem az átjárás is megoldódna a kertváros és a központ között. Ennek a területnek a nagyrésze a Kovászna Megyei Tanács tulajdonában van, amelynek ügykezelését átadták a városi önkormányzatnak, hogy lehessen parkosítani. “Ami jó a városnak, az jó a megyének is, éppen ezért azt is tervezzük, hogy a megyei könyvtár épületénél kialakítunk egy átjárót, amely a park megközelítését könnyítené” – mondta Tamás Sándor tanácselnök.

A pályázat része 3 parkolóház megépítése, amelynek köszönhetően több mint 500 parkolóhely állna a központban közlekedő autózók rendelkezésére. A Székely Mikó Kollégium sarkától a Szabadság térig földalatti parkolót alakítanának ki, valamint több szintes parkolóház épülne a Bălcescu utcában (volt Lókórház területén) és a Tavaszi Sándor utcában a kazánház helyén.  A 3 parkolóház megépítésének összértéke 26.525.137 lej.

Vadászmúzeumot rendeznek be a Bene-házban, amelyben jelenleg a vérközpont működik. A műemlék-épület restaurálása és átalakítása 2.083.019 lejbe kerül.

 A Kálvin téren található szociális kantin felújítási munkálatainak összértéke 1.496.306 lej, a létesítmény szolgáltatásait is bővítik. Antal Árpád András beszámolt arról, hogy tárgyalásokat kezdtek a Petrom képviselőivel, a benzinkút elköltöztetése érdekében, hiszen az nem illik a városrendezési képbe.

Sétateret alakítanak ki a Székely Mikó Kollégium sarkától a színházig és a Szabadság téren. A tervek szerint itt építenék meg Kós Károlynak a városháza torony-tervét, amely információs pontként működne.
 
Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.