hu
 
Hétfő, 2024. Július 29.

Családtörténeti esszépályázat háromszéki iskolások számára

2011.10.04

„Nemrég fejeztem be egy könyv megírását, melynek címe Ahnenland, azaz Ősök országa. Ebben elmesélem családom történetét tükrözvén a történelem fordulatait. A kötet több mint három év fáradságos munkájának a gyümölcse. A kutatás során a család közös felfedezőútra indult, mely során a családtagok közti egyetértés, az együvé tartozás érzése és identitástudata megerősödött. Rendkívül pozitív és megható tapasztalat volt ez – szeretném, ha mások is megélnék ezt.”

Kálnoky Borisz


A pályázat tárgya

Gróf Kálnoky Borisz pályázatot hirdet háromszéki diákok számára, olyan fogalmazások és esszék beküldésére, amelyek központi témája a pályázó családjának története.

A dolgozat témája szabad, nincs terjedelmi vagy műfaji megkötés. A pályázó kiemelhet egyetlen anekdotát vagy nyomon követheti a család életét évszázadokon keresztül, tartalmazhat egyéni gondolatokat és érzelmeket is, amennyiben kötődik az ősök életéhez.


A dolgozat megírásához több megközelítési módot ajánlunk a pályázó figyelmébe:
1. Keresd fel történelemtanárod és kérj tőle segítséget.
2. Kérdezd meg idősebb rokonaid, miket meséltek nekik gyermekkorukban nagyszüleik, hallgasd meg és használd fel történetük.
3. Keress régi fényképeket, leveleket és okmányokat a családi levéltárban. Elemezd és értelmezd őket.
4. Nézz utána a település és családod történetének az egyházi anyakönyvben.
5. Képzeld el mi történt hajdanán, hogyan éltek akkoriban az emberek, gondolkodj el azon, mi vezérelte cselekedeteiket. Mondd el mit tettél volna te az ő helyükben.


Pályázók köre

Háromszéki lakhelyű középiskolás diákok (9-12. osztály).


A pályázati naptár

2011. október 4. – a pályázat kiírása
2011. november 1. – bejelentkezés a pályázatra
2012. június 30. – a pályamunkák beérkezésének határideje
2012. július – a pályamunkák értékelése a zsűri által
2012. szeptember 10. – eredményhirdetés és díjkiosztás a miklósvári Kálnoky-kastélyban

Díjak

Első díj: 1000 lej.
Második díj: 700 lej.
Harmadik díj: 500 lej.

A pályamunkák beküldése

Az érdeklődők 2011. november 1-ig regisztrálhatnak a versenyre egy levélben a varosimazs@sepsi.ro e-mail címen. A levélnek tartalmaznia kell a pályázó nevét, életkorát, az iskola nevét és az osztályt, amelybe jár.

Az esszéket, dolgozatokat, fogalmazványokat kérjük 2012. június 30-ig eljuttatni nyomtatott formában Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának Városimázs irodájába (1918. December 1. u. 6. szám, 520008 Sepsiszentgyörgy), valamint digitális formában a varosimazs@sepsi.ro címre.

A pályamunkák elbírálása

A pályamunkák elbírálása során értékeljük a pályamunka stílusát és a kutatói munkát. Kizáró követelmény, hogy a bemutatott események valósak legyenek. A legjobbnak ítélt pályamunkák szerzői ünnepélyes keretek közt vehetik át pénznyereményük a Kálnoky-kastélyban Miklósváron 2012. szeptember 10-én.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.