hu
 
Szombat, 2024. Április 27.

Jól alakul az első Székely Vágta szervezése

2011.05.20

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében kerül sor július 30-án az anyaországi Nemzeti Vágta előfutamának számító Székely Vágta elnevezésű rendezvényre, amelyet a maksai Óriás Pincetetőn tartanak. Csütörtökön újabb egyeztetés volt a rendezvénnyel kapcsolatosan, a friss fejleményekről Sztakics Éva alpolgármestertől érdeklődtünk.

A legfontosabb újdonság a Székely Vágtát illetően, hogy megszületett az egyezség a szeptember 14. és 18-a között megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta szervezőivel, így Sepsiszentgyörgy is bekerült az előfutamokat rendező települések közé. Sztakics Éva elmondta, hogy az egyezség értelmében – amelyet hamarosan több szerződésben is rögzítenek – a Nemzeti Vágta szervezői biztosítják a szakmai felügyeletet az előfutamon.

Szintén újdonság, hogy elkészültek a rendezvényt népszerűsítő nyomtatott anyagok, és már a jövő héttől kezdődően reklámozzák a Székely Vágtát Kovászna, Hargita és Maros megyékben. Emellett a sajtó révén is népszerűsítik az eseményt.


Amint arról már előzőleg is szó volt, a lovaké lesz a főszerep. A szervezők meghívókat küldenek az összes székelyföldi településnek, amelyek egy versenyzővel képviseltethetik magukat a megmérettetésen. Ezen kívül az érdeklődők a kézműves vásárba is ellátogathatnak, illetve a szervezők tervei szerint minden székely széknek lesz bemutatkozója, amin az adott régió jellegzetességeit ismerhetik meg a résztvevők. Ez utóbbiak esetében új fejlemény, hogy a szervezők Hargita és Maros megye önkormányzataival is tárgyalnak a napokban annak érdekében, hogy a két testület partnerként vegyen részt a lebonyolításban.

Maga a verseny kifejezetten izgalmasnak ígérkezik. A pálya a tervek szerint 1200 méter hosszú lesz, és azok a versenyzők, akik az első három helyezést érik el, részt vehetnek a magyarországi Nemzeti Vágtán, amelynek egyébként a napokban meglesz a végleges szabályzata. Sztakics Éva alpolgármester szerint továbbra is lehetőség nyílik a székelyföldi „celebeknek” is megmutatni lovaglótudásukat, bár erről a programpontról egyelőre nem árulnak el többet.

A nap kulturális programokkal végződik, elsőként Orbán Ferenc és ötfős csapata Evilági című lemezének bemutatóját, majd záró rendezvényként a Honfoglalás című rockoperát tekintheti, hallgathatja meg a közönség a Komáromi Lovas Színház előadásában. Ez már csak azért is érdekes, mert ez a színház Kelet és Közép-Európa egyetlen lovasszínháza.


Mint arról már beszámoltunk, Sepsiszentgyörgy, illetve Kovászna megye önkormányzata száz-százezer lejjel szállt be a szervezésbe, ezt pótolni fogja a versenyzők benevezési díja, ami várhatóan az eredetileg tervezett kétezer lej helyett csak ezer lej lesz. Sztakics Éva szerint a csökkentés mellett a településekről érkezett visszajelzések nyomán döntöttek, ugyanis a legtöbben sokallták a kétezer lejes nevezési díjat.

A Székely Vágta lovas programjai, időjárástól függetlenül, szombaton július 30-án zajlanak. Rossz idő esetén az Evilági koncert és a Honfoglalás rockopera vasárnapra halasztódik. 

Mellékletek:

Nevezési lap

Székely Vágta versenykiírás és versenyszabályzat

 

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.