hu
 
Csütörtök, 2024. Május 02.

Jól haladnak a Honfoglalás próbái

2011.07.06

Bár egy egyhetes felkészülés még vár rájuk, nagyon jól összeszoktak a táncos és lovas csapatok a közel kétnapos próbák alatt – hangsúlyozta a keddi sajtótájékoztatón Pintér Tibor színművész, a Sziget Színház és a komáromi Magyar Lovas Színház művészeti vezetője. Pintér Tibor és munkatársai, Bencze Sándor rendezőasszisztens és Patuzzi Mónika, a Honfoglalás című rockopera koreográfusa hétfő reggel érkeztek Sepsiszentgyörgyre, hogy elkezdjék a rockopera próbáit a helyi résztvevő csapatokkal, nevezetesen a Háromszék Táncegyütessel, a Százlábacskák tánccsoporttal, a gidófalvi Szilaj Hagyományörző Egyesülettel, valamint a kőröspataki Kálnoky-lovarda lovasaival.

A magyarok történetét bemutató rockopera ősbemutatója önmagában nagy kihívás, az azonban még nagyobb rangot ad a dolognak, hogy itt lóháton valósul meg a darab több mozzanata, amely egyben a produkció leglátványosabb eleme is – tudtuk meg Pintér Tibortól, aki azt is hozzátette, hogy a július 30-i bemutatón a Háromszék Néptáncegyüttes táncosaival kiegészülve mintegy hatvan embert mozgat majd meg a színpadon ez a darab, a színpad előtti több mint ezer négyzetméteres területen pedig húsz lovas játszik majd. A nem mindennapi sajtótájékoztatón egy kis ízelitőt is kaphattak a résztvevők, ugyanis a táncosok és a lovasok már egészen jól összepróbálták a finálét, amit meg is mutattak a nem kis létszámú közönségnek.

A tavalyi Trója után úgy gondoltuk, hogy most egy magyar témát dolgoznánk fel, így esett a választás a Honfoglalásra – tájékoztatott Pintér Tibor. A nagyszerű hang- és fénytechnika mellett, az ősmagyar motívumokat tartalmazó díszlet, a megfelelő ruházat és a Koltay Gergely-Szűts István páros által írt Kormorán dalok, slágerek adják meg az előadás esszenciáját.

A keddi sajtótájékoztatón szó esett a Székely Vágta többi kísérőprogramjáról is, így a székely székek bemutatójáról, a kézműves vásárról és az Incitato művésztábor résztvevőinek munkájából kiállított képzőművészeti kiállításról is, ahol a műveket meg is lehet vásárolni majd. Sztakics Éva alpolgármester azt is elárulta, hogy a nemrégiben megalakult sepsikőröspataki „lovas színház” előadásában, Bordás Attila fiatal rendező-koreográfus segítségével az Óriáspince-tetőn bemutatják Szent György legendáját is.
 

\"\"

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással