hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Nemzetközi meghívottak és országos premierek a 8. pulzArt fesztiválon

2022.10.11

Az október 13. és 16. között sorra kerülő pulzArt kortárs művészeti fesztivál előkészületei, valamint egyes közösségi és köztéri kezdeményezései már javában zajlanak Sepsiszentgyörgyön. A nyolcadik kiadás meghívottjait sajtótájékoztatón mutatták be a szervezők: Knop Ildikó (főszervező), Szonda Szabolcs (irodalom), Páll Gecse Ákos (színház és zene), valamint Kolumbán Zenge (műhelyfoglalkozások).

A köztéri és közösségi programok egyike, Sugár János Időjárőr című kezdeményezése már október 9-től egy lakókocsi formájában járja a város különböző negyedeit, ahol történeteket gyűjt a járókelőktől 16 és 19 óra között. Vasárnap a Sepsi Value Center parkolójában, hétfőn a Csíki negyedben, kedden a központi piacnál lehetett, szerdán az Állomás negyedben, csütörtökön pedig a főtéren lehet találkozni az Időjárőr lakókocsival. Aki az elmesélt történetekre kíváncsi, október 15-én 16 órától a MAGMA Kortárs Kiállítórérben újság formájában fellapozhatja és elolvashatja ezeket, és találkozhat Sugár Jánossal is, akivel Bezsenyi Tamás beszélget.

Irodalom

Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója bemutatta az irodalmi meghívottakat. A 8. pulzArtra érkező három író közös vonása, hogy igen erős szociális érzékenységgel rendelkeznek, a valóság különféle vetületei foglalkoztatják őket. Ilyen szempontból is kapcsolódnak az idei fesztivál hívószavához, az újraértemezéshez, hiszen a beszélgetések során arról faggathatjuk őket, hogyan képezik le irodalmi műveikben ezt a gyorsan változó, nagyon tömény valóságunkat, ami körbevesz bennünket társadalmi vagy akár politikai szinten is.

„Az irodalmi találkozások sorát Szvoren Edina nyitja, a magyar kortárs irodalom egyik legsajátosabb hangú és legelismertebb novellistája. A mindennapok valóságának tűpontos megfigyelése, rendkívül éles valóságlátása, érzékenysége, amellyel ennyire mélyen fel tudja tárni a mindennapok valóságát igazán különlegessé teszik a mindezekből építkező prózáját. A marginális rétegek avatott megfigyelője, műveit hét-nyolc idegen nyelvre is lefordították már” – ismertette a szerzőt Szonda Szabolcs. A 8. pulzArt közönsége a csütörtöki nyitónapon találkozhat vele 17.30-tól a Zamat kávézóban, ahol Pieldner Judit irodalomtörténésszel beszélget, de rendhagyó irodalomórára is sor kerül a Székely Mikó Kollégiumban és a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban.

A kortárs román irodalom különleges alkotója Vasile Ernu, aki nemcsak író, hanem politológus is, sok terepmunkát és kutatást végez irodalmi tevékenységéhez. Minden művének hangsúlyos témája a önazonosság folytonos megfogalmazása, Született Szovjetunióban című debütkötete leüti az alaphangot ennek a teljes önazonosság- és hazakeresésnek. Élénk beszélgetésre lehet tehát számítani pénteken 18 órától a Zamat kávézóban, ahol a szerzőt Andrei Dósa író kérdezi, aki maga is sokat foglalkozik önkereséssel, identitáskérdésekkel.

Az irodalmi találkozások sorozatát Jászberényi Sándor író zárja, aki jelenleg Kairóban él, de újságíróként, haditudósítóként folyamatosan jelen van a világ nagy eseményeinél. „Legutóbb az ukrajnai hadszíntérről tudósított, így különösen érdekes tetten érni nála, ahogy ezek a tapasztalatai, a megrázó élményei átvonulnak szépirodalmi alkotásaiba” – összegzett Szonda Szabolcs. A Bod Péter Megyei Könyvtárban sorra kerülő találkozáson Miklóssi Szabó István sepsiszentgyörgyi író faggatja szombaton 18 órától.

Színház, bábszínház és zene

Páll Gecse Ákos, a színházi, bábszínházi és zenei programok ötletgazdája ismertette a meghívott előadóművészeket. Mint elmondta, nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az elhozott alkotások inspirálóak, újszerűek legyenek, feszegessék a művészeti ágazatok határait. Ugyanakkor minden színházi produkció először lesz jelen Romániában. 

A Strangeface Theatre Company angliai bábos csapat két nagyon intim produkciót hoz el: Beached és Spaced. Mindkét nonverbális előadást tízszer, de legtöbb tíz résztvevőnek játsszák, akik fülhallgatót kapnak. Míg a Beached főleg családoknak vagy szervezett csoportoknak, 5 éven felülieknek ajánlott, a Spaced poénjait inkább iskolások és felnőttek érthetik.

Nassim Soleimanpour iráni rendező 12 éve írta meg a Fehér nyuszi, vörös nyuszi (White Rabbit, Red Rabbit) című drámáját, mely minden szempontból formabontó: nem kell hozzá se rendező, se díszlet, se kellék, se próba, a színész a színpadon kapja meg a szövegkönyvet, az alapján elindul egy történet az író, az előadó és a közönség között. Ez a kísérleti színház az ősbemutatón Pálffy Tibor, majd Claudia Ardelean, Kónya Ütő Bence és Pál Ferenczi Gyöngyi előadásában lesz látható.

A 8. pulzArt fő meghívottja Belgiumból érkezik. „Miet Warlop a kortárs művészetekben meglehetősen nagy névnek számít, főleg performanszai és installációi révén. A Springville című előadását 11 évvel ezelőtt készítette, mellyel bejárta a világot. Tavaly felújította, kiegészítette alkotását különféle installációs és performansz-elemekkel, s viccesen reflektál a társadalom nem működő oldalára” – ismertette a színházi meghívottakat Páll Gecse Ákos.

A 8. pulzArt nyitókoncertjén a Fazer zenekar kortárs, könnyen emészthető jazzt játszik németes pontossággal, a zárókoncerten pedig a Noya Rao elektronikus, jazzes, trip-hopos hangzással átszőtt soul zenéjét hallhatja a közönség. A Zamat kávézóban lesznek a bulik, ahová Franciaországból és Horvátországból is érkeznek meghívottak. Pénteken éjszaka Hugo Kant élőben fuvolázik majd, izgalmas hangzásokat kever trip-hopos, jazzes világzenéjében. Szombaton az Egoless dub, dubstep producer lép fel, aki világszinten saját műfajában nagy dolgokat ért el, ő például bőgőzik a live act során.

Műhelyfoglalkozások

Kolumbán Zenge a 8. pulzArt négy műhelyfoglalkozását ismertette, melyeken a művészet találkozik a tudománnyal a reinvent fesztiválmottó jegyében. A külföldi előadók közül Russell Dean, a Strangeface Theatre Company bábosa tart maszkkészítő workshopot szakmabeliek számára, melyre még öt szabad hely maradt, ezekre lehet jelentkezni. A pécsi Mediator Reborn Plastic workshopján a helyszínen hasznosítanak újra műanyagot a résztvevők, majd különféle használati tárgyakat készítenek belőle. A csoportos helyek már beteltek, de az egyéni foglalkozásokra még lehet jelentkezni. A ReInvent Symbols műhelyen linómetszetek segítségével lehet ruhadarabokra nyomtatni Jánosi Ágnes-Anikó ruhatervező és Ilyés Réka grafikusművész vezetésével. 

„Az egyik legizgalmasabb műhelymunka gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezetes és remek kihívás. A Young Engineers Lego Challenge foglalkozásán robotokat, rajzolóeszközöket lehet majd építeni. A kihívás részeként minél nagyobb stabil szerkezeteket, tornyokat, hidakat kell összerakni, de lesz Lego szerencsekerék is, mely kipörgeti, hogy milyen elemekből lehet felépíteni egy-egy tárgyat” – foglalta össze Kolumbán Zenge. 

Film

Végül a filmes programokat Knop Ildikó mutatta be. Az Építész lét fontossága (The Importance of Being an Architect) olasz dokumentumfilm a posztkovid világ valóságait, annak vízióját mutatja be építészeti szempontból, a helyi alkotók rövidfilmje, a Noise pedig az építészet és a művészetek viszonyát taglalja. A vetítések után beszélgetésre is sor kerül a Művész Moziban Török Áron, Bordás Szabolcs László és Zsigmond Pál műépítészekkel, illetve a Noise rövidfilm alkotóival: Vass Zsuzsanna rendező-színésszel, Bezsán Noémi koreográfus-performerrel és  Kónya Ütő Bence színész-zenésszel.

Jegyeket az eventim.ro oldalon és a Városi Jegyirodában lehet váltani, a teljes program és további részletek a pulzart.ro honlapon olvashatók.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.