hu
 
Szerda, 2024. Szeptember 11.

Németh Balázs volt M1 híradós és Pöltl Ákos, az MCC családbiztonsági szakértője is az Aktív Székelyföld Konferencia előadói közt

2024.09.11

Az egészséges és aktív életmódra motiváló konferenciát szerveznek szeptember 21-én Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi Arénában. „Az Aktív Székelyföld Konferencia több szempontból is rendhagyónak számít térségünkben” – írják a szervezők közleményükben.

Egyrészt a konferencia témája, megközelítése újszerű: a közel 30 helyi és nemzetközi szinten elismert előadót felsorakoztató eseményen jó ötleteket, példákat, kezdeményezéseket mutatnak be a közönségnek, hogy abból a résztvevők motivációt meríthessenek.

Másrészt a konferencia fogalmát is újszerűen közelítik meg: „míg a legtöbben azt gondolják, hogy konferenciákra csak egy szűk réteg járhat és ők is csak öltönyösen, mi egy szélesebb közönséget mozgatunk meg, mégpedig minden székelyföldi embert, aki szeret vagy szeretne mozogni, egészségesebb és aktívabb életet élni” – világítanak rá a szervezők.

Jó gyakorlatok, Életmódstratégiák, Egészség- és betegségügy, Aktív életmód és Kerékpározás – az egész napos rendezvényen ezt az öt témakört járják körül a 15-30 perces előadásokban. A párhuzamosan futó szekciók és helyszínek a résztvevőknek lehetőséget adnak arra, hogy maguk válogassák meg, melyik előadásokon vesznek részt.

A konferencia kezdő előadásai

A konferenciát Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Révész Máriusz, a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkára nyitja meg. A felvezető blokkban Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor a romániai helyzetről és lehetőségekről, majd Berencsi Miklós, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ projektigazgatója a központ működéséről, a magyarországi aktív turizmus helyzetéről fog beszélni.

Jó gyakorlatok szekció

A konferencia délelőtti programjában, 12:00 és 14:30 között kap helyet a Jó gyakorlatok szekció, amelyben igazi példaképeket, sikeres programokat ismerhetnek meg a résztvevők. Az első ilyen példakép és felszólaló Szemán Róbert volt válogatott kenus, a Nagy Sportágválasztó és az Ötpróba szabadidősport-mozgalmak, illetve a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) megalapítója. Az általuk működtetett programok missziója, hogy minél több emberrel megismertessék a mozgás örömét, a sport pozitív hatásait – ezt a motivációt hozza el az Aktív Székelyföld Konferenciára.

Mara Gyöngyvér biológus, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának tanára tudománynépszerűsítő előadásában végre rendet tesz az antibiotikumok, probiotikumok és prebiotikumok világában. Hogyan tápláld a mikrobiomod? A táplálkozás és az egészséges mikrobiom kapcsolata című előadásában az egészséges táplálkozással kapcsolatos gyakorlati tanácsokkal is gazdagodhatnak a hallgatók.

Záróelőadások

A délelőtti programon kívül az esti záróelőadásokban szintén rendkívül jó gyakorlatokkal, illetve nagy népszerűségnek örvendő előadókkal készül az Aktív Székelyföld Konferencia. A három székelyföldi megye Visit brandjének sikertörténetéről és a székelyföldi aktív turisztikai lehetőségekről beszélget 17:15-től Bíró Barna Botond, Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, Visit Harghita elnöke, Szántó Lóránt, a Visit Maros Egyesület ügyvezető igazgatója, Deák Gyöngyvér, a Visit Covasna ügyvezető igazgatója és László Endre, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció-menedzsment Klaszter elnöke.

Délután 18:15 órától kerül sor az erdélyi és székelyföldi közönség számára az M1 híradósaként ismert Németh Balázs előadására. A konferenciára nem műsorvezetői tapasztalatait hozza el, hanem arról fog mesélni, hogy a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság vezérigazgatójaként hogyan valósította meg csapatával azt, hogy a vébé világsikert hozott Magyarországnak és Budapestnek. Előadásának címe: Hétköznapi hősök – A 2023-as budapesti atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó szabadidős kampány tapasztalatainak és eredményeinek bemutatása.

A konferenciát záró, 19:45-kor kezdődő előadást a szervezők kiemelten ajánlják szülőknek, pedagógusoknak és középiskolás diákoknak is, amelyre Pöltl Ákos családbiztonsági szakértőt, a Mathias Corvinus Collegium kutató szakértőjét hívták meg. A fiatalok mentális egészségével és az őket rabul ejtő digitális tér manipulációs mechanizmusaival foglalkozó szakember szerint ma – fogóddzunk meg! – napi 6-8 óra is lehet az átlag képernyőidő egy kamasz esetében. De miért ragadnak a gyerekek zombiként a képernyőhöz és hogyan hat ez a mentális fejlődésükre? Ezeket a kérdéseket járja körül Mozgás kontra Okostelefon: mentális egészségmegőrzés a kütyük korában című előadásában az Aktív Székelyföld Konferencián.

Teljes program és regisztráció

A konferencia teljes programja az Aktív Székelyföld honlapon böngészhető. A rendezvény regisztrációhoz kötött. Jelentkezni és jegyet váltani online lehet szintén a honlapon, a Regisztrálok gombra kattintva szeptember 16-ig kedvezményesen, azt követően teljes áron. Helyszíni regisztrációra és jegyváltásra is lehetőség van a konferencia napján.

Kiemelt szakmai partner: Aktív Magyarország Program

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Visit Covasna, Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület

iSEPSI 2030 Youth Lab – Karrier és jövő a fiatalok számára
2024.09.11

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a PONT Csoport közös szervezésében kerül megrendezésre az iSEPSI 2030 Youth Lab eseménysorozat, melynek célja a helyi fiatalok karrierépítésének támogatása, valamint jövőbeli lehetőségeik feltérképezése. Az esemény szeptember 17-18-án zajlik, és a 2030-as ifjúsági stratégia részeként valósul meg.

Németh Balázs volt M1 híradós és Pöltl Ákos, az MCC családbiztonsági szakértője is az Aktív Székelyföld Konferencia előadói közt
2024.09.11

Az egészséges és aktív életmódra motiváló konferenciát szerveznek szeptember 21-én Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi Arénában. „Az Aktív Székelyföld Konferencia több szempontból is rendhagyónak számít térségünkben” – írják a szervezők közleményükben.

Rengetegen használják az új kerékpárkölcsönző rendszert  Sepsiszentgyörgyön
2024.08.30

Az első hetek tapasztalatai és válaszok a felmerülő kérdésekre

Egyiptomi fesztivál szerepléssel kezdi el a 20. évadát az M Studio
2024.08.29

Fesztivál szereplésekkel nyitja az új évadot az M Studio, két új bemutatót terveznek, folytatják a Beyond Front@: Bridging Periphery Kreatív Európa projekt programjait, elindítják a Contemporary Resilience: Reinventing Dance in Ukraine három éves nemzetközi projektet, majd a társulat fennállásának 20. évfordulóját ünneplő eseménysorozattal zárják a 2024/2025-ös évadot.

Aktívan. Itthon. Székelyföldön – Sepsiszentgyörgyön debütál az egészséges életmódot népszerűsítő konferencia
2024.08.28

Az aktív és egészséges életmódra inspiráló, annak számos aspektusát bemutató Aktív Székelyföld Konferenciára kerül sor 2024. szeptember 21-én Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi Arénában.