hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Nagyszabású fejlesztések a Sapientia sepsiszentgyörgyi oktatási helyszínén

2021.03.31

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi oktatási és infrastrukturális fejlesztési terveit, valamint a tervezett új egyetemi épület látványterveit 2021. március 30-án. Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora az egyetem sepsiszentgyörgyi szakkínálatáról, annak bővítéséről és egyéb fejlesztési tervekről beszélt, Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke a beruházásról és a telekről, a tervekről mondott el részleteket, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere pedig a város és az egyetem együttműködésére tért ki.

A Sapientia EMTE vezetője, dr. Tonk Márton rektor elmondta, új fejezetet nyitnak az egyetem életében: „egy több éves folyamat első fázisain túl vagyunk, jelenleg már két alapszakon folyik oktatás Sepsiszentgyörgyön, az agrármérnöki és az erdőmérnöki szakokon, az elkövetkező négy évben a sepsiszentgyörgyi oktatási helyszín önállósodása, önálló karrá válása fog megtörténni. Ez azt jelenti, hogy a Sapientia kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai karai mellé negyedikként a sepsiszentgyörgyi kar is fel fog zárkózni, létre fog jönni egy önálló oktatási-tanulmányi egység.” Ennek érdekében már meg is hozták az első formális döntést: létrehozták a sepsiszentgyörgyi Helyszíni Tanácsot, melyben az egyetem három karának, illetve a jelenleg már itt működő szakok oktató képviselői fogják össze az oktatás- és ingatlanfejlesztési tevékenységet. A Sapientia EMTE Szenátusa a Helyszíni Tanács elnökévé Dr. Nyárádi István adjunktust, a jelenlegi tanulmányi központ vezetőjét nevezte ki.

Az egyetem rektora elárulta, a napokban szeretnék benyújtani az országos minőségbiztosítási tanácshoz (ARACIS) a sport és edzéstudomány alapképzés iratcsomóját, és a budapesti Testnevelési Egyetem oktatóival közösen – akik jelentős támogatást nyújtanak a szak előkészítésében és működtetésében – már ősztől fogadnák a hallgatókat, ha időben lefut az engedélyeztetési folyamat. Emellett a képzőművészet irányában is bővíteni készül kínálatát az egyetem: a Pécsi Tudományegyetemmel közösen dolgoznak azon, hogy otthonra lelhessen Sepsiszentgyörgyön a magyarországi intézmény egy szobrászat-festészet szakirányú székhelyen kívüli, kihelyezett képzése, melyet amint lehetőség nyílik rá, letelepítenek önálló sapientiás szakként Sepsiszentgyörgyre.

A szakokhoz köthető igényekhez igazítva alakult ki az új kampusz előzetes látványterve, melyről Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke mesélt részletesebben: „Az egyetem oktatói épületén, laboratóriumokon és különböző egyetemspecifikus tereken kívül egy uszoda és egy sportcsarnok is épül. A Sepsiszentgyörgyön létező infrastruktúrára is számítunk, a sportcsarnokra, a stadionra, a városban fellelhető más létesítményekre, viszont mi is úgy tervezzük az egyetemi infrastruktúrát, hogy az is szolgálhassa bizonyos fokig a város lakóit. Hogy a városnak lesz egyeteme, vagy az egyetemnek városa, ez majd később fog eldőlni, de mindenképpen együtt szeretnénk munkálkodni.”

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Sapientia EMTE-vel közös együttműködés kapcsán elmondta, hálás azért, hogy az intézmény vezetői látták a lehetőséget a városban, és hogy versenyképes tudás, oklevél megszerzésére teremtenek lehetőséget a régióban: „Városunk és az egész erdélyi magyar közösség szempontjából fontos beruházás létesül Sepsiszentgyörgyön: a Sepsi Arénával szemben építjük fel a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem új kampuszát. Olyan folyamatok indulnak el, amelyek hosszú távon meg fogják határozni a városunk és az itt élő közösség jövőjét. Közösségünk megérdemli, hogy itt legyen majd a negyedik kara az egyetemnek, és biztos vagyok benne, hogy ez egy sikertörténet lesz.”

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.