hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Mozgalmas és gazdag évadot zár az M Studio

2023.06.30

A 2022/2023-as évadban két új előadással gazdagodott az M Studio repertoárja: a Morix 508 Simona Deaconescu koreográfiájában készült - a bemutatóra 2023. január 24-én került sor a Háromszék Táncstúdióban, illetve a FIRE FLOW tűzzsonglőr produkció Andrei Oțetaru koreográfiájában született - a bemutató Sepsiszentgyörgy Főterén valósult meg június 23-án.

A társulat az évad elején, 2022 októberében 3 nemzetközi tánc-és színházfesztiválon vett részt a Fehér Ferenc koreográfiájában készült LIFT produkcióval: az örményországi Jerevánban (High Fest International Performing Arts Festival), Portugáliában Almada városában (Quinzena de Dança de Almada), valamint a marokkói Casablancában (Blanc’Art Theatre Festival Casablanca). Veszprémben két alkalommal is játszották az előadást, 2023 februárjában a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt keretén belül, májusban pedig a Színházi Olimpián. A produkció, szintén májusban, a debreceni Csokonai Színház színpadán is bemutatásra került két alkalommal.

A Fren_Ák koreográfiájában készült romeo@julia.com előadást 2022 októberében és novemberében a Román Nemzeti Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național-AFCN) támogatásával előbb a bukaresti Nemzeti Színházban, majd Budapesten, a Magyar Táncművészeti Egyetemen mutatta be a társulat.

A produkció továbbá három fesztiválra is meghívást kapott: Sepsiszentgyörgyön a Reflex5 Nemzetközi Színházfesztiválra, Budapesten a Színházi Olimpiára, illetve Jászvásáron a HazarDance Fesztiválra.

A Ioana Marchidan koreorgráfiájában készült Are we human or are we dancers? produkció a Bukaresti Nemzeti Színházfesztiválon (Festivalul Național de Teatru – FNT) mutatkozott be, amelyet áprilisban a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával létrejött szerbiai turné követett, ennek keretében Szabadkán és Újvidéken játszotta a társulat az előadást.

A Román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) támogatásában, egy országos mobilitási projekt keretében mutatták be az Are we human or are we dancers? valamint A lecke (koreográfus Arcadie Rusu) produkciókat Craiován és Jászvásáron. A projekt a következő évadban is folytatódik.

A társulat 2023 májusában Bulgáriába is meghívást kapott, ahol Plovdivban a Black Box Nemzetközi Fesztiválon mutatták be a Fehér Ferenc koreográfiájában készült Pappa mia című előadást.

Az M Studio egy nemzetközi együttműködési projektben is partner, amelynek keretében a 2023-2026 periódusban számos olyan programsorozat szervezője és lebonyolítója lesz, amelynek elsődleges célja a Közép-Európai kortárs táncszcéna képviselőinek összekapcsolása. A Beyond Front@:Bridging Periphery projekt egy olyan Közép-Európai tánchálozat létrehozására törekszik, amely lehetőséget teremt együttműködési stratégiák kialakítására, nemzetközi képzések megvalósítására, illetve a partnerszervezetek regionális és nemzetközi láthatóságának fokozására. A három éves projektben az M Studio mellett részt vesz a magyarországi Közép-Európa Táncszínház, a horvátországi HIPP, a szlovéniai BUNKER, a svédországi VITLYCKE és a lengyelországi Krakkói Táncszínház.

A társulatnak ebben az évadban is nagyszámú, kulturális vonatkozásban is változatos közönséghez sikerült eljutnia, a következő évadban is várják szeretettel az érdeklődőket, résztvevőket a változatos programokon.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.