hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Megnyílt a Sepsi TeleTár

2021.02.25

A Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület február 23-án nyitotta meg a Sepsi TeleTárat. A Kriza János és Bánki Donát utca sarkán található épületet Sepsiszentgyörgy Önkormányzata újíttatta fel és bocsátotta az intézmény rendelkezésére, mely a hírközlés történetébe nyújt betekintést és a Székelyföldön elérhető hírközlési eszközöket hivatott átmenteni az utókor számára.

A jelenlegi kiállítás Csáky Ernő mérnök-tanár adományára épül és több mint 3 500 különböző technikai eszközt foglal magába, köztük egy Puskás Tivadar-féle telefonközpontot, a táv- és hírközlés különböző eszközeit, detektoros rádiókat, lámpás televíziókat.

A TeleTár célja, hogy látványos és közérthető módon szemléltesse a természet és a fizika törvényeit, hogy élménnyé tegye a tapasztalati úton történő tanulást.

A TeleTár egy bemutató-, egy gyakorló- és egy könyvtárteremből áll. A bemutatóteremben lehetőség van a tárgyak kézbevételére, kipróbálására, a gyakorlóteremben elektronikai tanfolyamokat indítanak, illetve a különböző kiscsoportos előadásoknak, tudományos filmek vetítésének vagy más műszaki tevékenységek szervezésének ad otthont. A könyvtárteremben szakkönyvgyűjtemény áll az érdeklődők rendelkezésére, itt tárolják és digitalizálják az egykori városi televízió (STV) még meglévő archívumát, régi lemezek, audio- és videokazetták hallgathatók, nézhetők.

Az intézmény hétfőn, kedden, szerdán és pénteken 9-13 óráig, csütörtökön pedig 9-18 óráig látogatható, de igény szerint előzetes egyeztetés alapján hétvégén is kinyit. Bővebb információk a www.teletar.ro oldalon érhetőek el.

A bútorzaton és felszerelésen kívül Sepsiszentgyörgy Önkormányzata két éven keresztül havi 5 000 lejjel támogatja az intézmény működését.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.