hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Megkezdődött a SepsiBook: Együtt írjuk Háromszék könyves történetének legújabb fejezetét

2022.05.26

A Mozsikácska koncertjével, lelkes gyerekközönséggel startolt el csütörtök délben a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál. A rendezvény első napján a kora délutáni programokra szervezetten érkeztek az iskolások, első nap rendhagyó irodalomóra, könyvcsata, író-olvasó találkozó várta őket.

Délután öt órakor hivatalosan is megnyílt a SepsiBook. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata részéről Vargha Fruzsina alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, tolmácsolva Antal Árpád polgármester szavait: „Azt hiszem, végig tudtuk, s tudták azok is, akik az elmúlt évszázadban harsányan ellene szóltak, hogy a könyvnek nincs, a könyvnek nem lehet „vége”. Nemzedékek, eszmék arrébb lökhetik, még tüzet is rakhatnak belőle, de, amit a könyv tud, azokat a világokat, amelyekbe lapjait forgatva menekülhetünk, még soha semmi és senki nem tudta pótolni. A SepsiBook-kal együtt írjuk Háromszék könyves történetének legújabb fejezetét”.  

A SepsiBook új, izgalmas fejezetet nyit Sepsiszentgyörgy, Háromszék, Székelyföld művelődési életében, tovább erősítve azt a sajátos kulturális-szellemi erőteret, ami ezt a térséget jellemzi. Itt, Háromszéken, Székelyföldön ez a folyamat tudatos törekvés. Összeér a kulturális-szellemi műhelyek és intézmények küldetése az önkormányzati elképzelésekkel, így valósulhatnak meg az olyan álmok, mint amilyen a most kezdődő könyvünnep, a SepsiBook” – fogalmazott köszöntőjében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A jó olvasmány mindig remek útitárs. Természetesen adódott tehát többször az elgondolás és a kívánság: legyen ünnepe a könyvnek Sepsiszentgyörgyön is! Főleg most, hogy ismét találkozhatunk, kezet foghatunk, beszélgethetünk közösségi tereinkben, megszorítások nélkül. Lelkes csapat dolgozott azon, hogy a tavasz végére a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál álomból valósággá váljon. Kellett ehhez nemcsak a megfeszített munka, hanem az is, hogy Sepsiszentgyörgy és Háromszék önkormányzatának támogató akarata egybekapcsolódjon ebben az ügyben is” – hangsúlyozta Szonda Szabolcs könyvtárigazgató, a SepsiBook programigazgatója.

Az írás, az olvasás magányos elfoglaltság, de a nyelv sokkal többet tud, mint az egyén. Csak együtt tudjuk a nyelvvel. Én írom, te olvasod, ő hallja, továbbmondja, továbbírja, hallom, hallgatom, írom, olvasom, átadom: ez a kultúra, ez a közösség. Tekintsük ezt az alkalmat egy új kezdetnek” – mondta megnyitóbeszédében Vida Gábor író, a Látó folyóirat főszerkesztője.

Mircea Dinescu költő, író, publicista két korábbi sepsiszentgyörgyi látogatásáról a maga kötetlen módján anekdotázott, kitérve a Kriterion kiadónál magyarul és németül megjelent könyvére is.

Pénteken 10–20, szombaton 10–20, vasárnap pedig 10–15 óra között zajlik a fesztivál a Sepsi Arénában. Mint ismeretes, a fesztivál ideje alatt a Sepsi Tour – Kalandvonat is az Arénához viszi az utasokat, ugyanakkor az 5-ös busz járatát is kibővítették, így az érdeklődők tömegközlekedéssel is eljuthatnak a SepsiBook helyszínére. A küzdőtéren berendezett standoknál a kiadók várják a vásárlókat, két helyszínen is lehet frissítő italokat és finom harapnivalókat vásárolni. Mindeközben a Porondon és a Köröndön zajlanak a találkozók, beszélgetések, koncertek, a gyerekek pedig a Grundot veszik birtokba. Belépéskor minden résztvevő karszalagot kap, majd a rendezvény végén nyereményt sorsolnak ki azok között, akik mind a négy napon kilátogattak a SepsiBook-ra.

A fesztivál teljes programja a www.sepsibook.ro oldalon érhető el.

A SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezi.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.