hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Megerősödnek az ifjúsági részvételi folyamatok Sepsiszentgyörgyön

2022.06.03

Sepsiszentgyörgyi fiatalokat érintő programokról, ifjúsági részvételi folyamatokról számolt be pénteki sajtótájékoztatóján Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Farkas András, a kolozsvári PONT Csoport vezetője. 

Ismertették a Happy City felmérés eredményeit

Február 8. és április 23. között a Pont Csoport egy olyan felmérést végzett, amelynek keretében 8 európai és 6 romániai városban, köztük Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön is vizsgálták a pandémia hatását a fiatalokra. A Happy City (Boldog város) elnevezésű felmérés kérdőívét 400 sepsiszentgyörgyi fiatal töltötte ki. A fiatalok úgy látják, hogy a pandémia okozta új helyzethez Sepsiszentgyörgy tudott alkalmazkodni, viszont inkább tekintik biztonságosnak és tisztának, mintsem igazságos, egységes, boldog városnakösszegezte a kutatási eredményeket Farkas András.

Nyár végén ülésezik az Ifjúsági Parlament

Nyár végén tartja első ülését az Ifjúsági Parlament, amelynek célja, hogy Sepsiszentgyörgyön ne születhessen fiatalokat érintő kérdés a fiatalok beleszólása nélkül. Az Ifjúsági Parlamentben bármelyik fiatal szabadon részt vehet, évente két parlamenti ülést terveznek, ezek hétvégi programokat jelentenek, ahol egy-egy témát járnak majd körül szakemberek segítségével. Továbbá lesz egy havi rendszerességgel működő, 30 fiatalból álló állandó tanács is, akik szorosan együttműködnek a Helyi Tanáccsal. A parlament szabályzatát jövő héten bocsátják közmeghallgatásra. 

Fontos, hogy minél több ilyen kezdeményezésünk legyen, hiszen csak így tudunk olyan közösséget és várost építeni, amely valóban a fiatalokért van. Erőforrásként, szakemberként kell tekintenünk rájuk, el kell érnünk, hogy haza akarjanak telepedni, vagy ne akarjanak elmenni. Ehhez viszont nem csupán infrastruktúrában, de az élet minden területén ki kell tudnunk elégíteni az igényeiket! – hangsúlyozta Vargha Fruzsina alpolgármester.

Várják a jelentkezéseket Com’ON Sepsi-re

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a PONT Csoporttal partnerségben 2019-ben indította a Com’ON Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programot, melyre július 10-ig várják a pályázatokat. Újdonság, hogy idén videóüzenetben is lehet jelentkezni, valamint a résztvevőknek szakmai műhelyeket szerveznek, ahol elsajátíthatják azt, hogy hogyan lehet különböző eseményeket megtervezni és lebonyolítani. A programmal kapcsolatos további részletek a www.comonsepsi.ro oldalon találhatóak.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.