hu
 
Hétfő, 2024. Július 01.

Megérkeztek az első elektromos autóbuszok Sepsiszentgyörgyre

2023.10.19

A buszokat pár héten belül forgalomba helyezik a városban

A városi tömegközlekedési rendszer korszerűsítése érdekében Sepsiszentgyörgy Önkormányzata tizenkét környezetkímélő elektromos autóbuszt vásárolt, amelyeket a fenntartható városi mobilitási terv keretében európai uniós forrásokból finanszíroztak. 

Az első három autóbusz ezen a héten szerdán érkezett meg Sepsiszentgyörgyre, a többi kilencet november végén veszik át a lengyelországi gyártótól. A buszok a Multi Trans közszállítási vállalat szépmezői székhelyére érkeztek, ahol ideiglenesen üzembe helyezték a töltőállomásokat is, az új buszokat ezek segítségével töltötték fel.

Az első elektromos buszokat pár héten belül már forgalomba helyezik a városban, miután megtörténtek a különböző adminisztratív lépések (a közszállítási vállalat részére való átadás, törzskönyvezés, a jármű forgalmi engedélyeztetése stb.).

A városi mobilitási terv egy másik fontos részét képezi az új buszmegállók kialakítása, amelyeket információs kijelzővel, WiFi-vel látnak el, valamint több jegyautomatát is elhelyeznek. A jegyeket online is meg lehet majd vásárolni és telefonon is be lehet mutatni.

A közlekedési rendszer várhatóan jövő tavaszra lesz kiépítve, a teljes elektromos buszállomány megérkezése után bővítik az útvonalakat is.

„A városi forgalmi dugók csökkentése érdekében a legfontosabb segítség, amelyet az önkormányzat nyújtani tud, hogy civilizált, kiszámítható közszállítást szervez a városban. Az új autóbuszok megvásárlásával egyrészt civilizált körülményeket teremtünk, másrészt a járatok kiszámíthatóak lesznek, pontosan érkeznek és bővített útvonalon közlekednek.
A végső döntés a sepsiszentgyörgyiek kezében van, mindenki eldöntheti, hogy mivel szeretne utazni, viszont, ha nem vesszük igénybe a közszállítást és mindannyian autóval közlekedünk, akkor továbbra is dugók alakulhatnak ki a városban” – hívta fel a figyelmet Antal Árpád polgármester.

Az önkormányzat további 12 elektromos autóbusz beszerzését tervezi, amelyet az országos helyreállítási terv általi finanszírozásból vásárolnak meg, ezek a város metropoliszövezetének közszállítását biztosítják majd.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.