hu
 
Szombat, 2024. Június 29.

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy

2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

A fesztivál keretében szóló, kamara és szimfonikus koncertek, valamint változatos műhelymunkák várják az érdeklődőket. A rendezvény helyszínei között szerepel az Erzsébet park, a Krisztus Király római katolikus templom, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, valamint a felújított Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla terme és az épület udvara.

Közel 2000 résztvevővel zajlott az első SepsiClassic komolyzenei fesztivál 2023. július 6. és 9. között Sepsiszentgyörgyön. A fesztivál nagy sikert aratott, ezzel is jelezve, hogy Sepsiszentgyörgyön van igény a klasszikus zenére és a komolyzenei fesztiválra. Ugyanakkor, mint minden rendezvény esetében, a SepsiClassic fesztivállal is arra törekszünk, hogy minél több generációt és kisebb-nagyobb közösséget megszólítsunk. Ennek érdekében nemcsak híres előadókat hívunk meg, hanem interaktív, városlakókat megmozgató délelőtti tevékenységeket is szervezünk”. – mondta Ambrus Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. 

Ahogy azt a SepsiClassic jelmondatában is megfogalmazzuk, az a célunk, hogy a klasszikus és kortárs komolyzenét közelebb hozzuk közönségünkhöz. Ezt szem előtt tartva állítottuk össze a programot, hívtunk meg kiemelkedően tehetséges művészeket. Színes és gazdag programot kínálunk idén is, műhelyekkel, zenetörténeti előadásokkal, közös énekléssel és a napozáró koncertekkel.” – hangsúlyozta Lőfi Gellért, a fesztivál szakmai tanácsadója, majd bemutatta a fellépőket és a műsort. 

Július 4-én a SepsiClassic fesztivál második kiadásának nyitókoncertje különleges zenei élményt tartogat a közönség számára azáltal, hogy háromféle hanghatás fúziójára épül: a Production5 Brass rézfúvós kvintett hangzásvilága, Dóbisz Áron orgonajátéka és Sebestyén-Lázár Enikő szoprán énekes hangja.

A SepsiClassic küldetése, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a helyi fiatal tehetségeknek. Az első közülük, aki színpadra lép Nikula Dávid, Plugor Sándor Művészeti Líceum 8-ik osztályos tanulója.

A fesztivál második napján, július 5-én a Sepsi Art Quartet örömzenéje nyitja A Dallamok a promenádon – nyár délutáni koncertek sorát az Erzsébet parkban 15:00 órától. Mozart és Haydn kvartettek hangzanak el, de emellett a vonósnégyes könnyed, század eleji sanzonokkal, tánczenei feldolgozásokkal is készül a közönségnek, a „gyanútlan” járókelőknek. 

Pénteken a múzeumban két koncert is lesz: 17:30-tól fellép a Liszt Ferenc Zeneakadémia három végzős hallgatója alakult  Trio all’ Ungherese, friss, energikus zenei jelenlétet ígérnek; majd 18:30-tól egy fiatal tehetség, Magyar Valentin fogja elvarázsolni a hallgatóságot. A zongoraművész fiatal kora ellenére, már több rangos anyaországi és külföldi szakmai díjat tudhat magáénak. Műsorában Liszt, Schubert és Beethoven darabjai csendülnek fel. A koncert a Sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet támogatásával valósul meg. 

Az estét Tabajdi Ádám orgonaművész zárja, aki nemzetközi szinten is kiemelkedő fiatal tehetség, 20:00 órától lesz hallható a Krisztus Király templomban, ahol a 3700 síp mindegyikét meg fogja szólaltatni.

Szombaton, július 6-án 18:00 órától a mindössze 19 éves zongoraművész, Királyhalmi Gusztáv zongorakoncertje lesz hallható a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében, közreműködik Sebestyén Lázár Kata. Szintén július 6-án  20:00 órától a VVV-Veszprém Város Vegyeskara, Sepsiszentgyörgy dunántúli testvérvárosa kórusának hangversenye emeli majd  az esemény színvonalát.

A fesztivál utolsó napján,  július 7-én folytatódik a Dallamok a promenádon – nyár délutáni koncertek sorozata, ezúttal a 4cord quartet vonósnégyesének előadását hallhatják az Erzsébet parkban 14:00 órától. A múzeumban 17:30-tól Magdalena Suciu, fiatal brassói hegedűművész, majd 18:15-től Sándor Csaba bariton és Mădălina Bourceanu szoprán szólókoncertjeire kerül sor.  

A Krisztus Király templomban 20:00 órától a pécsi Pannon Filharmonikusok nagykoncertje méltó záróakkordja lesz a fesztiválnak, hiszen a több mint két évszázada alakult zenekar Magyarország legmeghatározóbb, legismertebb és legelismertebb együttese.

Fókuszban a közösségi programok

Ványolós-Albert Sarolta, a fesztivál koordinátora kiemelte, hogy idén a koncertek mellett különleges programokkal várja az érdeklődőket a SepsiClassic. Magyar Kornél ütőhangszeres művész vezetésével ritmusműhelyre kerül sor, ahol az érdeklődők mélyebb betekintést nyerhetnek az indiai ritmusok világába. Emellett Artur Kaganovszkiy hegedűművész visszatér Sepsiszentgyörgyre, hogy  hangszerkészítő bemutatót tartson a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben pénteken, július 5-én. A zenetörténeti előadások sem maradnak el, Bősze Ádám zenetörténész Muzikális bestiák címmel tart csütörtökön és szombaton egy-egy előadást a zenetörténet legendás lényeiről.

A második SepsiClassic újdonsága a VocalPlatz kórusműhely, amelyre csütörtöktől-szombatig, délután 4 órától a #SEPSI feliratnál várják az érdeklődőket. 

Az idei fesztivál újdonsága a VocalPlatz, amely lehetőséget kínál a gyanútlan járókelőknek, hogy csatlakozzanak egy-egy kóruspróbához, és részesei legyenek a közös éneklés élményének. Sepsiszentgyörgyön több mint 30 kórus van jelen, ebből 15 felnőtt és 16 gyermekkórus. Ha a kórusok számát a város lakosságához viszonyítanánk, Sepsiszentgyörgy kiemelkedő helyezést érne el.hangsúlyozta Lőfi Gellért a VocalPlatz ötletgazdája és a műhely vezetője. 

A közösségi programok zárásaként, a műhelyek résztvevői közös produkcióval lépnek fel vasárnap 16:00 órától a Székely Nemzeti Múzeum udvarán.

A rendezvény célja, hogy a helyi fiatal tehetségek és külföldi előadók révén ismertesse meg és kedveltesse meg a klasszikus zenét a közönséggel. A szervezők azon dolgoznak, hogy az összeállított program minden zenekedvelő számára kínáljon megfelelő eseményt, hiszen  a klasszikus zene nemcsak közönség- és közösségformáló erejével, hanem személyiség- és lélekformáló hatásával is maradandó élményt nyújt.

A rendezvény teljes programja, jegyárak és további részletek hamarosan a fesztivál hivatalos Facebook és Instagram oldalán elérhetőek, valamint a www.sepsiclassic.ro honlapon. 

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.