hu
 
Kedd, 2024. Október 22.

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy

2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

A fesztivál keretében szóló, kamara és szimfonikus koncertek, valamint változatos műhelymunkák várják az érdeklődőket. A rendezvény helyszínei között szerepel az Erzsébet park, a Krisztus Király római katolikus templom, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, valamint a felújított Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla terme és az épület udvara.

Közel 2000 résztvevővel zajlott az első SepsiClassic komolyzenei fesztivál 2023. július 6. és 9. között Sepsiszentgyörgyön. A fesztivál nagy sikert aratott, ezzel is jelezve, hogy Sepsiszentgyörgyön van igény a klasszikus zenére és a komolyzenei fesztiválra. Ugyanakkor, mint minden rendezvény esetében, a SepsiClassic fesztivállal is arra törekszünk, hogy minél több generációt és kisebb-nagyobb közösséget megszólítsunk. Ennek érdekében nemcsak híres előadókat hívunk meg, hanem interaktív, városlakókat megmozgató délelőtti tevékenységeket is szervezünk”. – mondta Ambrus Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. 

Ahogy azt a SepsiClassic jelmondatában is megfogalmazzuk, az a célunk, hogy a klasszikus és kortárs komolyzenét közelebb hozzuk közönségünkhöz. Ezt szem előtt tartva állítottuk össze a programot, hívtunk meg kiemelkedően tehetséges művészeket. Színes és gazdag programot kínálunk idén is, műhelyekkel, zenetörténeti előadásokkal, közös énekléssel és a napozáró koncertekkel.” – hangsúlyozta Lőfi Gellért, a fesztivál szakmai tanácsadója, majd bemutatta a fellépőket és a műsort. 

Július 4-én a SepsiClassic fesztivál második kiadásának nyitókoncertje különleges zenei élményt tartogat a közönség számára azáltal, hogy háromféle hanghatás fúziójára épül: a Production5 Brass rézfúvós kvintett hangzásvilága, Dóbisz Áron orgonajátéka és Sebestyén-Lázár Enikő szoprán énekes hangja.

A SepsiClassic küldetése, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a helyi fiatal tehetségeknek. Az első közülük, aki színpadra lép Nikula Dávid, Plugor Sándor Művészeti Líceum 8-ik osztályos tanulója.

A fesztivál második napján, július 5-én a Sepsi Art Quartet örömzenéje nyitja A Dallamok a promenádon – nyár délutáni koncertek sorát az Erzsébet parkban 15:00 órától. Mozart és Haydn kvartettek hangzanak el, de emellett a vonósnégyes könnyed, század eleji sanzonokkal, tánczenei feldolgozásokkal is készül a közönségnek, a „gyanútlan” járókelőknek. 

Pénteken a múzeumban két koncert is lesz: 17:30-tól fellép a Liszt Ferenc Zeneakadémia három végzős hallgatója alakult  Trio all’ Ungherese, friss, energikus zenei jelenlétet ígérnek; majd 18:30-tól egy fiatal tehetség, Magyar Valentin fogja elvarázsolni a hallgatóságot. A zongoraművész fiatal kora ellenére, már több rangos anyaországi és külföldi szakmai díjat tudhat magáénak. Műsorában Liszt, Schubert és Beethoven darabjai csendülnek fel. A koncert a Sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet támogatásával valósul meg. 

Az estét Tabajdi Ádám orgonaművész zárja, aki nemzetközi szinten is kiemelkedő fiatal tehetség, 20:00 órától lesz hallható a Krisztus Király templomban, ahol a 3700 síp mindegyikét meg fogja szólaltatni.

Szombaton, július 6-án 18:00 órától a mindössze 19 éves zongoraművész, Királyhalmi Gusztáv zongorakoncertje lesz hallható a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében, közreműködik Sebestyén Lázár Kata. Szintén július 6-án  20:00 órától a VVV-Veszprém Város Vegyeskara, Sepsiszentgyörgy dunántúli testvérvárosa kórusának hangversenye emeli majd  az esemény színvonalát.

A fesztivál utolsó napján,  július 7-én folytatódik a Dallamok a promenádon – nyár délutáni koncertek sorozata, ezúttal a 4cord quartet vonósnégyesének előadását hallhatják az Erzsébet parkban 14:00 órától. A múzeumban 17:30-tól Magdalena Suciu, fiatal brassói hegedűművész, majd 18:15-től Sándor Csaba bariton és Mădălina Bourceanu szoprán szólókoncertjeire kerül sor.  

A Krisztus Király templomban 20:00 órától a pécsi Pannon Filharmonikusok nagykoncertje méltó záróakkordja lesz a fesztiválnak, hiszen a több mint két évszázada alakult zenekar Magyarország legmeghatározóbb, legismertebb és legelismertebb együttese.

Fókuszban a közösségi programok

Ványolós-Albert Sarolta, a fesztivál koordinátora kiemelte, hogy idén a koncertek mellett különleges programokkal várja az érdeklődőket a SepsiClassic. Magyar Kornél ütőhangszeres művész vezetésével ritmusműhelyre kerül sor, ahol az érdeklődők mélyebb betekintést nyerhetnek az indiai ritmusok világába. Emellett Artur Kaganovszkiy hegedűművész visszatér Sepsiszentgyörgyre, hogy  hangszerkészítő bemutatót tartson a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben pénteken, július 5-én. A zenetörténeti előadások sem maradnak el, Bősze Ádám zenetörténész Muzikális bestiák címmel tart csütörtökön és szombaton egy-egy előadást a zenetörténet legendás lényeiről.

A második SepsiClassic újdonsága a VocalPlatz kórusműhely, amelyre csütörtöktől-szombatig, délután 4 órától a #SEPSI feliratnál várják az érdeklődőket. 

Az idei fesztivál újdonsága a VocalPlatz, amely lehetőséget kínál a gyanútlan járókelőknek, hogy csatlakozzanak egy-egy kóruspróbához, és részesei legyenek a közös éneklés élményének. Sepsiszentgyörgyön több mint 30 kórus van jelen, ebből 15 felnőtt és 16 gyermekkórus. Ha a kórusok számát a város lakosságához viszonyítanánk, Sepsiszentgyörgy kiemelkedő helyezést érne el.hangsúlyozta Lőfi Gellért a VocalPlatz ötletgazdája és a műhely vezetője. 

A közösségi programok zárásaként, a műhelyek résztvevői közös produkcióval lépnek fel vasárnap 16:00 órától a Székely Nemzeti Múzeum udvarán.

A rendezvény célja, hogy a helyi fiatal tehetségek és külföldi előadók révén ismertesse meg és kedveltesse meg a klasszikus zenét a közönséggel. A szervezők azon dolgoznak, hogy az összeállított program minden zenekedvelő számára kínáljon megfelelő eseményt, hiszen  a klasszikus zene nemcsak közönség- és közösségformáló erejével, hanem személyiség- és lélekformáló hatásával is maradandó élményt nyújt.

A rendezvény teljes programja, jegyárak és további részletek hamarosan a fesztivál hivatalos Facebook és Instagram oldalán elérhetőek, valamint a www.sepsiclassic.ro honlapon. 

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház.

Telt lélek és teltház a 10. pulzArt fesztiválon
2024.10.16

Aki az elmúlt héten Sepsiszentgyörgyön járt, az pezsgő kulturális központban találta magát, hiszen a város egyszerre adott otthont a 10. pulzArt kortárs művészeti fesztiválnak, a Design Weeknek és a Székelyföldi Grafikai Biennálénak.

34. Népzene- és Néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön
2024.10.14

A kétnapos fesztiválra november 8–9-én kerül sor a Tamási Áron Színházban, illetve a Sepsi Arénában.

Pénteken kezdődik a pulzArt 10-es verziója
2024.10.07

Október 11. és 13. között tizedszerre szervezik meg a pulzArt kortárs művészeti fesztivált Sepsiszentgyörgyön. A minden évben új tematikával jelentkező esemény ezúttal az időtlen, low-tech megoldások és a 21. századi high-tech világ találkozásának pulzusát tapogatja le színházi, irodalmi, zenei, közösségi élményeken keresztül.

Megemlékezés az aradi vértanúkra
2024.10.01

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata idén is műsorral és koszorúzással emlékezik meg az aradi vértanúkról. Az október 6-i megemlékezésre a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi tizenhármak emlékére felállított kopjafáknál kerül sor.