hu
 
Hétfő, 2024. Július 22.

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy

2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

A fesztivál keretében szóló, kamara és szimfonikus koncertek, valamint változatos műhelymunkák várják az érdeklődőket. A rendezvény helyszínei között szerepel az Erzsébet park, a Krisztus Király római katolikus templom, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, valamint a felújított Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla terme és az épület udvara.

Közel 2000 résztvevővel zajlott az első SepsiClassic komolyzenei fesztivál 2023. július 6. és 9. között Sepsiszentgyörgyön. A fesztivál nagy sikert aratott, ezzel is jelezve, hogy Sepsiszentgyörgyön van igény a klasszikus zenére és a komolyzenei fesztiválra. Ugyanakkor, mint minden rendezvény esetében, a SepsiClassic fesztivállal is arra törekszünk, hogy minél több generációt és kisebb-nagyobb közösséget megszólítsunk. Ennek érdekében nemcsak híres előadókat hívunk meg, hanem interaktív, városlakókat megmozgató délelőtti tevékenységeket is szervezünk”. – mondta Ambrus Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. 

Ahogy azt a SepsiClassic jelmondatában is megfogalmazzuk, az a célunk, hogy a klasszikus és kortárs komolyzenét közelebb hozzuk közönségünkhöz. Ezt szem előtt tartva állítottuk össze a programot, hívtunk meg kiemelkedően tehetséges művészeket. Színes és gazdag programot kínálunk idén is, műhelyekkel, zenetörténeti előadásokkal, közös énekléssel és a napozáró koncertekkel.” – hangsúlyozta Lőfi Gellért, a fesztivál szakmai tanácsadója, majd bemutatta a fellépőket és a műsort. 

Július 4-én a SepsiClassic fesztivál második kiadásának nyitókoncertje különleges zenei élményt tartogat a közönség számára azáltal, hogy háromféle hanghatás fúziójára épül: a Production5 Brass rézfúvós kvintett hangzásvilága, Dóbisz Áron orgonajátéka és Sebestyén-Lázár Enikő szoprán énekes hangja.

A SepsiClassic küldetése, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a helyi fiatal tehetségeknek. Az első közülük, aki színpadra lép Nikula Dávid, Plugor Sándor Művészeti Líceum 8-ik osztályos tanulója.

A fesztivál második napján, július 5-én a Sepsi Art Quartet örömzenéje nyitja A Dallamok a promenádon – nyár délutáni koncertek sorát az Erzsébet parkban 15:00 órától. Mozart és Haydn kvartettek hangzanak el, de emellett a vonósnégyes könnyed, század eleji sanzonokkal, tánczenei feldolgozásokkal is készül a közönségnek, a „gyanútlan” járókelőknek. 

Pénteken a múzeumban két koncert is lesz: 17:30-tól fellép a Liszt Ferenc Zeneakadémia három végzős hallgatója alakult  Trio all’ Ungherese, friss, energikus zenei jelenlétet ígérnek; majd 18:30-tól egy fiatal tehetség, Magyar Valentin fogja elvarázsolni a hallgatóságot. A zongoraművész fiatal kora ellenére, már több rangos anyaországi és külföldi szakmai díjat tudhat magáénak. Műsorában Liszt, Schubert és Beethoven darabjai csendülnek fel. A koncert a Sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet támogatásával valósul meg. 

Az estét Tabajdi Ádám orgonaművész zárja, aki nemzetközi szinten is kiemelkedő fiatal tehetség, 20:00 órától lesz hallható a Krisztus Király templomban, ahol a 3700 síp mindegyikét meg fogja szólaltatni.

Szombaton, július 6-án 18:00 órától a mindössze 19 éves zongoraművész, Királyhalmi Gusztáv zongorakoncertje lesz hallható a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla termében, közreműködik Sebestyén Lázár Kata. Szintén július 6-án  20:00 órától a VVV-Veszprém Város Vegyeskara, Sepsiszentgyörgy dunántúli testvérvárosa kórusának hangversenye emeli majd  az esemény színvonalát.

A fesztivál utolsó napján,  július 7-én folytatódik a Dallamok a promenádon – nyár délutáni koncertek sorozata, ezúttal a 4cord quartet vonósnégyesének előadását hallhatják az Erzsébet parkban 14:00 órától. A múzeumban 17:30-tól Magdalena Suciu, fiatal brassói hegedűművész, majd 18:15-től Sándor Csaba bariton és Mădălina Bourceanu szoprán szólókoncertjeire kerül sor.  

A Krisztus Király templomban 20:00 órától a pécsi Pannon Filharmonikusok nagykoncertje méltó záróakkordja lesz a fesztiválnak, hiszen a több mint két évszázada alakult zenekar Magyarország legmeghatározóbb, legismertebb és legelismertebb együttese.

Fókuszban a közösségi programok

Ványolós-Albert Sarolta, a fesztivál koordinátora kiemelte, hogy idén a koncertek mellett különleges programokkal várja az érdeklődőket a SepsiClassic. Magyar Kornél ütőhangszeres művész vezetésével ritmusműhelyre kerül sor, ahol az érdeklődők mélyebb betekintést nyerhetnek az indiai ritmusok világába. Emellett Artur Kaganovszkiy hegedűművész visszatér Sepsiszentgyörgyre, hogy  hangszerkészítő bemutatót tartson a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben pénteken, július 5-én. A zenetörténeti előadások sem maradnak el, Bősze Ádám zenetörténész Muzikális bestiák címmel tart csütörtökön és szombaton egy-egy előadást a zenetörténet legendás lényeiről.

A második SepsiClassic újdonsága a VocalPlatz kórusműhely, amelyre csütörtöktől-szombatig, délután 4 órától a #SEPSI feliratnál várják az érdeklődőket. 

Az idei fesztivál újdonsága a VocalPlatz, amely lehetőséget kínál a gyanútlan járókelőknek, hogy csatlakozzanak egy-egy kóruspróbához, és részesei legyenek a közös éneklés élményének. Sepsiszentgyörgyön több mint 30 kórus van jelen, ebből 15 felnőtt és 16 gyermekkórus. Ha a kórusok számát a város lakosságához viszonyítanánk, Sepsiszentgyörgy kiemelkedő helyezést érne el.hangsúlyozta Lőfi Gellért a VocalPlatz ötletgazdája és a műhely vezetője. 

A közösségi programok zárásaként, a műhelyek résztvevői közös produkcióval lépnek fel vasárnap 16:00 órától a Székely Nemzeti Múzeum udvarán.

A rendezvény célja, hogy a helyi fiatal tehetségek és külföldi előadók révén ismertesse meg és kedveltesse meg a klasszikus zenét a közönséggel. A szervezők azon dolgoznak, hogy az összeállított program minden zenekedvelő számára kínáljon megfelelő eseményt, hiszen  a klasszikus zene nemcsak közönség- és közösségformáló erejével, hanem személyiség- és lélekformáló hatásával is maradandó élményt nyújt.

A rendezvény teljes programja, jegyárak és további részletek hamarosan a fesztivál hivatalos Facebook és Instagram oldalán elérhetőek, valamint a www.sepsiclassic.ro honlapon. 

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.