hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Mariana Drăgan tanárnő és Sándor József orvos kapták idén a Pro Urbe-díjat

2022.05.01

A 29. Szent György Napok keretében Mariana Drăgan nyugalmazott román nyelv és irodalom szakos tanárnő, valamint dr. Sándor József ortopéd-traumatológus, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház nyugalmazott orvos igazgatója vehették át Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Pro Urbe-díját, amelyet a május elsejei ünnepség keretében adtak át a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.

Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: „Fontos üzenete van az önkormányzat döntésének. Olyan személyiségeket díjazunk ma, akik hidat jelentettek a román és a magyar közösség között, hiszen a doktor úr soha nem nézte azt, hogy a beteg milyen nemzetiségű, legfontosabb az volt, hogy a beteget meggyógyítsa. A tanárnő több ezer magyar diákot tanított meg a román nyelvre, ezáltal nagyon sok magyar gyermek tud ma boldogulni itthon Székelyföldön, vagy bárhol az országban. Köszönjük.

Az elismerő oklevelek és a Pro Urbe díszérmek átadása után a díjazottak egy-egy rövid köszönetet mondtak a jelenlévőknek. 

„Köszönöm mindazoknak, akik rám gondoltak, de kiváltképpen a volt diákjaimnak, akik nélkül nem lehetett volna elérni semmit. Mindent, amit tettem, szívemből tettem, és igen, a Mikó a második otthonom volt” – emelte ki Mariana Drăgan nyugalmazott tanárnő.

„Mindig a legnagyobb elismerés az, amikor olyanoktól kapjuk, akiket egy életen át szolgáltunk. 42 év alatt voltak nehézségek, de értünk el eredményeket is. Nem volt könnyű hazakerülni a szülővárosomba, de én nem is tudtam volna elképzelni az életemet más helyen” – mondta beszédében Sándor József nyugalmazott orvos.

Több mint három évtizede a mikós diákokért

Mariana Drăgan az egykori matematika-fizika líceumba, a mai Székely Mikó Kollégiumba 1974-ben kapott kinevezést, ahol román nyelv és irodalom szakos tanárként dolgozott 2006-os nyugdíjazásáig. 

„Pedagógusi pályája során munkásságát mindvégig a szakmai igényesség, az erkölcsi tartás, a nevelők függetlenségéért, a tanárok méltóságának megőrzéséért folytatott csendes harc jellemezte. Óráin a mikós diákok nemcsak románul tanultak meg, hanem életre szóló leckét kaptak igényességből, pontosságból, kulturális kíváncsiságból, nyitottságból is. A katedráról elhangzó tanári szót és a tanár minden megnyilvánulását erkölcsi tettnek érezte, így nemcsak tanárként, hanem emberként is példaképpé válhatott” – fogalmazott Török Katalin a laudációjában.

Több mint negyven éve a betegek szolgálatában

Sándor József a Székely Mikó Kollégium diákja volt, tanulmányait a marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen folytatta, amelynek elvégzése után Ozsdolára került körorvosként. 1974-ben kerül haza a Sepsiszentgyörgyre. 1980-ban külön osztály lett az ortopédia, őt igazgatóvá nevezték ki. Ő volt a megye első ortopéd-traumatológus szakorvosa. 

„Munkabírására és elhívatottságára jellemző, hogy napi 10-12 óra munka mellett még sürgősségi betegellátást is végzett. 1980-ban megalakította az önálló ortopéd-traumatológia osztályt 30 ággyal elsőként a megyében, amelyet 15 évig egyedül látott el, mellette felvállalva a járóbeteg és sürgősségi teendőket is egész Háromszéken, gyakorlatilag pihenőszabadság nélkül. Mint szakorvos évente 600-650 beteget operál, a ’80-as évek végétől bevonva fiatal kollégákat, más szakorvosokat is”  – hangzott el Dancs Árpád laudációjában. 

A Pro Urbe-díj átadóján részt vett Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Vargha Fruzsina és Tóth-Birtan Csaba alpolgármesterek, a helyi tanács tagjai, jelenlegi és korábbi Pro Urbe-díjjal kitüntetettek, Sepsiszentgyörgy testvértelepüléseinek képviselői, meghívottak, valamint közreműködtek a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai és tanárai.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 1997-ben létesítette a Pro Urbe-díjat azok számára, akik városunkat és annak lakóit mindenkor legjobb tudásuk szerint önzetlenül szolgálták.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.